Φιάσκο αποδεικνύεται το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τουλάχιστον ως προς την πτώση των τιμών.

Εναν μήνα μετά την 1η Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του, οι επιχειρηματίες που έχουν προμηθευτεί το θαλασσί σήμα, το οποίο υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους τουλάχιστον κατά 5% τη μείωση του ΦΠΑ, είναι όσοι ακριβώς και τις πρώτες ημέρες: μόλις 15.000 σε σύνολο 70.000 επιχειρήσεων του κλάδου πανελληνίως (εστιατορίων, καφενείων κ.λπ.). Με άλλα λόγια, δύο στους δέκα.

Το παραδέχθηκε χθες στο περιθώριο παρουσίασης έρευνας για τα λουκέτα στους μικρομεσαίους ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), ένας από τους φορείς της εστίασης που μαζί με τους εστιάτορες και τις τουριστικές επιχειρήσεις ανέλαβε προ μηνός να διανείμει το σήμα στα μέλη του κλάδου.

Δεδομένου ότι τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου η ανταπόκριση ήταν χλιαρή, πολλοί εκτιμούν ότι τώρα που δεν υπάρχει και η σχετική καμπάνια λίγοι επιχειρηματίες θα προστεθούν στο σημερινό νούμερο. Βέβαια, ο κ. Καββαθάς έσπευσε να θυμίσει το παράδειγμα της Γαλλίας όπου, όταν το 2009 προχώρησε σε αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές, μόνο το 30% προμηθεύτηκε το ειδικό σήμα. Δεν έκρυψε ωστόσο ότι και ο ίδιος περίμενε αρκετά μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Αν σε επίπεδο τιμών το μέτρο δείχνει να απέτυχε, άγνωστες είναι ακόμη οι συνέπειές του σε επίπεδο εσόδων.

Οταν στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρουσίαζε το μέτρο είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να μειωθούν, καθώς η επιπλέον ζήτηση που θα προκύψει από τη μείωση των τιμών θα ανάγκαζε όλο και περισσότερους επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης να κόβουν αποδείξεις.

Ανησυχία. Εναν μήνα μετά, μείωση τιμών δεν είδαμε, κατ’ επέκταση ούτε σημαντική επιπλέον ζήτηση εκτιμάται ότι προέκυψε. Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς πήγαν τα έσοδα. Ασφαλή εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος του Οκτωβρίου, όταν θα έχουν εκκαθαριστεί οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρηματιών για το γ’ τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα νούμερα που θα δουν. Ο φόβος είναι ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα του 2012, θα δείχνουν υστέρηση.

«Δεδομένου ότι ο δηλωμένος τζίρος στην εστίαση είναι 6,5 δισ. ευρώ το έτος, με ΦΠΑ 23% τα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Με ΦΠΑ 13% τα έσοδα πέφτουν στα 850 εκατ. ευρώ.

Επομένως, για να αναπληρωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία χάθηκαν θα έπρεπε ο αδήλωτος τζίρος, το μαύρο δηλαδή χρήμα που υποτίθεται ότι θα έφερναν στην επιφάνεια οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην εστίαση, να ήταν σχεδόν άλλα 5-6 δισ. ευρώ, νούμερο προφανώς εξωπραγματικό», έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς.