Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς χειρουργικές επιδρομές μικρής διάρκειας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ενώ και ο Ντέιβιντ Κάμερον βγαίνει μπροστά για στρατιωτική δράση, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Από γαλλικής πλευράς, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι δεν θα «αποφύγει τις ευθύνες» του ως προς την αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων, και σημειώνουν πως η Γαλλία «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως την ευθύνη φέρει το καθεστώς Άσαντ.

Ηδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα δεχτεί στο Παρίσι την Πέμπτη -ημέρα κλειδί κατά τους παρατηρητές- τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, τον Άχμαντ αλ Άσι αλ Τζάρμπα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ρωσική πηγή που μίλησε ταυτόχρονα στο πρακτορείο Intefax ανέφερε ότι μία επέμβαση δεν θα οδηγήσει σε εύκολη νίκη, λέγοντας ότι η Δαμασκός διαθέτει ικανά συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει επίθεση της Δύσης.

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέρριψε την Τρίτη στο καθεστώς Άσαντ την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας συνάντησης απεσταλμένων των κρατών-μελών στο Κάιρο, και με την ισχυρή στήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφέρει ότι οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν. Η Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα απαιτεί «αποφασιστική και σοβαρή» διεθνή στάση έναντι της Δαμασκού.

Η Δύση φέρεται να έχει ενημερώσει τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εντός ημερών», όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ απεσταλμένων δυτικών κρατών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις προσεχείς λίγες ημέρες» δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως κλήθηκε η αντιπολίτευση να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τη σχεδιαζόμενη «Γενεύη ΙΙ».

Στη συνάντηση της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης παρέστησαν ανώτατα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, περιλαμβανομένου του προέδρου του Αχμάντ Τζάρμπα, και απεσταλμένοι από 11 κράτη-μέλη της ομάδας «Φίλων της Συρίας», ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Φορντ, ο ανώτατος Αμερικανός απεσταλμένος που χειρίζεται το θέμα της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ήδη να δικαιολογούν μία δυτική επέμβαση· αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι, ενώ ο Τσακ Χέιγκελ συμπλήρωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» πληροφορίες σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

«Έχουμε μεταφέρει μονάδες για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» είπε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη προς το BBC. Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».

Και σημείωσε ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον βρετανό και τον γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».

Την ίδια στιγμή, ο Ντέιβιντ Κάμερον συγάλεσε εκτάκτως για την Πέμπτη τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ήδη ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Και η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Η Ιταλία, ωστόσο, από την πλευρά της υπογραμμίζει διά της υπουργού Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο πως δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Τουρκία χαρακτηρίζει την επίθεση με χημικά όπλα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. «Πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Άγκυρα έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα μετάσχει σε επέμβαση εντός ή εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Το καθεστώς Άσαντ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, η Δαμασκός θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο». Ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση χημικών εκ μέρους του καθεστώτος, λέγοντας ότι ένα χτύπημα της Δύσης θα εξυπηρετήσει μόνο τους αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αναβλήθηκε, εν τω μεταξύ, για την Τετάρτη η δεύτερη επίσκεψη της αποστολής του ΟΗΕ στο σημείο των επιθέσεων για λόγους ασφαλείας. Η αυτοκινητοπομπή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά σκοπευτών τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει στη Μουανταμίγια αλ Σαμ και να συλλέξει δείγματα από τραυματίες. Την Τρίτη η αποστολή σχεδίαζε να μεταβεί στην ανατολική Γούτα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από