Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά, Ορλάντο, Ντίντα, Μοασίρ, Ζοζίμο, Καστίλιο, Τζάλμα Σάντος, Ντε Σόρντι και τώρα ο Ζιλμάρ. Η περίφημη εθνική ομάδα της Βραζιλίας του 1958 που κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της Σελεσάο περνά στη σφαίρα του μύθου.

Η καρδιά του τερματοφύλακα Ζιλμάρ, που κατά πολλούς είναι ο καλύτερος που ανέδειξε το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958 και το 1962, δεν άντεξε στη δοκιμασία του εμφράγματος. Ο άλλοτε συμπαίκτης του Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή τρεις ημέρες μετά τα 83α γενέθλιά του.

Λόγω ενός εγκεφαλικού ο Ζιλμάρ ντος Σάντος Νέβες, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, υπέφερε τα 13 τελευταία χρόνια. Το 40% του σώματός του ήταν παράλυτο και παρέμενε καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι.

Από την περασμένη Δευτέρα ο Ζιλμάρ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο έπειτα από έμφραγμα.

Ο γιος του Μαρσέλο Νέβες δήλωσε πως ο θάνατος του ήταν μια ανακούφιση γιατί έδωσε τέλος στο μαρτύριό του.

Πολλοί από τους παίκτες των ομάδων του ’58 και του ’62 που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν μες στην ανέχεια. Ο Νέβες πίεσε την κυβέρνηση της Βραζιλίας να δώσει σύνταξη και ένα μπόνους στους άλλοτε πρωταθλητές που έκαναν διάσημη τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Ο Ζιλμάρ ξεκίνησε την καριέρα του στη Ζαμπακουάρα, έναν μικρό σύλλογο στη γενέτειρά του, το Σάντος. Εκεί παρέμεινε για λιγότερο από έναν χρόνο πριν μεταπηδήσει στην Κορίνθιανς, με την οποία έπαιξε τη δεκαετία 1951-61. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Παουλίστα, ενώ είχε την… τιμή να γίνει ο τερματοφύλακας εναντίον του οποίου πέτυχε το πρώτο του γκολ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο Πελέ.

Σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Μουντιάλ του 1958 που έγινε στη Σουηδία, ο Ζιλμάρ παρηγορεί τον Πελέ που κλαίει στην αγκαλιά του συγκινημένος από την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που κατέκτησε η Σελεσάο. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε 5-2 τη Σουηδία, με τον Πελέ να σημειώνει δύο γκολ, όπως και ο Βαβά, ενώ σκόραρε επίσης και ο Ζαγκάλο.

Το 1961 ο Ζιλμάρ έφυγε από την Κορίνθιανς και επέστρεψε στη γενέτειρά του και στην ανερχόμενη δύναμη Σάντος.

Σε σφυγμομέτρηση του περιοδικού «El Grafico», όπου συμμετείχαν ειδικοί του ποδοσφαίρου από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, επέλεξαν τη Σάντος της σεζόν 1962-63 ως την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών που έχει κατακτήσει το διηπειρωτικό Κύπελλο.

Ο Ζιλμάρ παρέμεινε στη μυθική ομάδα της Σάντος μέχρι το 1969 και σ’ αυτό το διάστημα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Παουλίστας, τέσσερα Κύπελλα Βραζιλίας, δύο Λιμπερταδόρες και αντίστοιχα διηπειρωτικά.

Με την Εθνική Βραζιλίας ο Ζιλμάρ αγωνίστηκε σε 104 αγώνες και τρία παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1966) γνωρίζοντας την ήττα μόλις 16 φορές.

Ενας ακόμα παγκόσμιος πρωταθλητής του ’58, ο δεξιός οπισθοφύλακας Νίλτον ντε Σόρντι, πέθανε το Σαββατοκύριακο σε ηλικία 82 ετών. Ο Σόρντι υπέφερε από τη νόσο Πάρκινσον.

Ανακοίνωση για τον θάνατο των δύο πρωταθλητών εξέδωσε η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.