Ενα πάνινο αρκουδάκι κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, κάνοντας ελεύθερη πτώση από ύψος 39 χιλιομέτρων – σε αντίθεση με τα 37 χιλιόμετρα του αυστριακού αλεξιπτωτιστή που έγινε γνωστός ως ο «ατρόμητος Φέλιξ».

Ο… ατρόμητος Babbage, όπως ονομάζεται η κούκλα (από το όνομα του βρετανού μαθηματικού Τσαρλς Μπάμπατζ, ο οποίος επινόησε τον προγραμματισμό των υπολογιστών), χρησιμοποίησε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι και έναν υπολογιστή Raspberry Pi για να ανέβει στην στρατόσφαιρα, σε ύψος 39.000 μέτρων, και από εκεί να πέσει στη Γη.

Συντονιστής του ευφάνταστου εγχειρήματος ήταν ο Βρετανός Ντέιβιντ Ακερμαν, ο οποίος εφοδίασε το αρκουδάκι με τον χαμηλού κόστους υπολογιστή που λειτούργησε ως κέντρο ελέγχου της παράδοξης πτώσης. Ο Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής που βασίζεται στο πρόγραμμα Linux, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο υπολογιστής των 25 δολαρίων».

Ο υπολογιστής κατέγραφε διαρκώς το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο Babbage, ενώ τραβούσε φωτογραφίες και βίντεο από μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο μάτι της κούκλας.

Ο Babbage μπήκε σε μια «κάψουλα εκτόξευσης», όπως ακριβώς είχε κάνει ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, και στη συνέχεια «επιβιβάστηκε» σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που περιείχε υδρογόνο και ξεκίνησε την πτήση του από μια περιοχή κοντά στο σπίτι του κ. Ακερμαν στο Μπέρκσαϊρ της νότιας Αγγλίας.

Η απογείωση έγινε την περασμένη Κυριακή στις 12:25 (τοπική ώρα) και ο Babbage έφτασε στη Γη γύρω στις 16.00. Εντοπίστηκε μιάμιση ώρα αργότερα, σε τόπο αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο εκτόξευσης.

Την εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, παρακολούθησαν περισσότεροι από οκτώ εκατ. άνθρωποι.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έπεσε από ύψος 37 χιλιομέτρων στην προσπάθειά του να καταρρίψει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης και να σπάσει το φράγμα του ήχου. Το μπαλόνι ηλίου, στο οποίο επέβαινε, απογειώθηκε από την περιοχή του Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.