Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ κατηγόρησε την αγγλοολλανδική εταιρεία Shell ότι ευθύνεται διότι η χώρα είχε διαφυγόντα έσοδα ύψους 4,6 δισεκ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην παραγωγή, σύμφωνα με μια επιστολή την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιστολή αυτή, η οποία φέρει ημερομηνία 21η Ιουλίου, επικρίνει σε σφοδρότητα την πετρελαϊκή εταιρεία αυτή για τις καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ματζνούν, στο νότιο Ιράκ, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών παρά τις προσπάθειες της Βαγδάτης να αποκτήσει έναν σταθερό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Η επιστολή αυτή αποκαλύπτει την αυξανόμενη απόγνωση της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του κράτους.

Στα εδάφη των Κούρδων εξάλλου καταγράφεται αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου, αφού ένας αγωγός ο οποίος μεταφέρει το ιρακινό αργό στις διεθνείς αγορές μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας έχει υποστεί πολλαπλές επιθέσεις και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, αλλά κι επειδή η Βαγδάτη συνεχίζει να βρίσκεται σε διένεξη με την ηγεσία των Κούρδων.

Δύο πηγές ενήμερες για την επιστολή αυτή επαλήθευσαν την αυθεντικότητά της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας πάντως να μην κατονομαστούν.

Η επιστολή απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Shell στο Ιράκ Χανς Νάικαμπ και φέρει τον λογότυπο της διεύθυνσης του υπουργείου Πετρελαίου η οποία είναι αρμόδια για τη σύναψη συμβολαίων και τη χορήγηση αδειών.

Η επιστολή διευκρινίζει ότι «η παραγωγή στο κοίτασμα Ματζνούν έχει σταματήσει για μια απαράδεκτα μακρά περίοδο» και προσθέτει ότι «οι συνδυασμένες ζημίες από την απολεσθείσα παραγωγή» στο κοίτασμα αυτό ανέρχονται σε 44 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

«Κατά συνέπεια το Ιράκ έχει υποστεί άμεσες ζημίες τις οποίες εκτιμούμε, με συντηρητικό τρόπο, σε 4,6 δισεκ. δολάρια», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία έχει συνταχθεί στην αγγλική.

«Το Ιράκ συνεχίζει να υφίσταται καθημερινά ζημίες λόγω της αποτυχίας της Shell να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», συνεχίζει η επιστολή.

Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Shell και η μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρεία Petronas είχε συνάψει μια σύμβαση με τη Βαγδάτη για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Ματζνούν, στο νότιο Ιράκ, τον Ιανουάριο του 2010.

Η Shell έχει το 45% στο έργο αυτό, η Petronas το 30%, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει σε μια ιρακινή κρατική εταιρεία.

Η σύμβαση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει 12,58 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου, είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία αυτή μετά από διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί το 2009.

Σε μια ανακοίνωση η οποία εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος της Shell Πέρες, ανέφερε ότι είχε καταγραφεί η ανάγκη για μείζονες επισκευές στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης του κοιτάσματος αυτού στα τέλη του 2012.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η ασφάλεια των ανθρώπων και των πόρων μας παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας στο Ιράκ, και εργαζόμαστε ώστε οι εγκαταστάσεις να επανέλθουν ότι σε μια κατάσταση που θα κρίνεται ικανοποιητική ώστε να διασφαλίζεται μια ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία τους» στο κοίτασμα.

Ο Πέρες πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έχει ορίσει ως στόχο της η παραγωγή στο κοίτασμα αυτό να φθάσει τα 175.000 βαρέλια την ημέρα «ως τα τέλη του έτους».

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί προέβλεπε την παραγωγή 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα 6 χρόνια αφότου είχε υπογραφεί.

Όμως η κυβέρνηση Μάλικι τους τελευταίους μήνες αποπειράται να μειώσει τους στόχους για την μέγιστη παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξασφαλίσει τη συνέχιση μιας παραγωγής πετρελαίου υψηλού επιπέδου πιο μακροπρόθεσμα.