Εξετάσεις θα περάσουν σήμερα τα υπουργεία, καθώς καλούνται στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό να δώσουν τα οριστικά στοιχεία για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους.                     

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι βάσει της μείωσης των δομών των υπουργείων θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα δώσει τον αριθμό – στόχο των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση πρέπει να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αυτό έως τον Σεπτέμβριο.

Ενα βήμα πριν από τη διαθεσιμότητα θα βρεθούν σήμερα 4.600 δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες των υπουργείων, οι ηγεσίες των οποίων θα πρέπει να προσδιορίσουν ρητά ποιες διευθύνσεις και τμήματά τους θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν ώστε στη συνέχεια οι απασχολούμενοι εκεί να αξιολογηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση θα περάσει από το νέο τεστ της τρόικας και θα πρέπει να προσκομίσει τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Στο κύμα αυτό διαθεσιμότητας έχουν ήδη περιληφθεί 4.401 υπάλληλοι του Δημοσίου και συγκεκριμένα οι 2.234 σχολικοί φύλακες των δήμων, 2.114 καθηγητές των Τεχνικών Λυκείων και 53 εργαζόμενοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, άλλοι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί ακολουθούν τον δρόμο της διαθεσιμότητας στις 23 Σεπτεμβρίου και ήδη έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Για τον στόχο των 12.500 διαθεσίμων υπολείπονται 4.599 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι και θα προέλθουν από τα υπουργεία. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση άλλων 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι απαιτείται από την τρόικα να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους. Κλειδί για το δεύτερο κύμα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στους δήμους, από τους οποίους μπορεί να προκύψει το ένα τρίτο των διαθεσίμων.