Αν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ ήθελαν να κλείσουν το ελληνικό ζήτημα με την παραδοχή ενός τρίτου προγράμματος, πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο: τροφοδότησαν την αντιπαράθεση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας αφού είδαν ότι δεν μπορούν να την αποφύγουν προεκλογικά. Και τώρα οχυρώθηκαν στο τελευταίο ανάχωμα, να αποτρέψουν ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους για τους δημόσιους πιστωτές, δηλαδή τους φορολογούμενους πολίτες τους.

Η Ανγκελα Μέρκελ καταφεύγει στο βαρύ οπλοστάσιο περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενο, νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανασφάλειας, στο τέλος του οποίου η διάθεση επένδυσης των ιδιωτών επενδυτών στην ευρωζώνη θα αγγίξει πάλι το μηδέν», προειδοποίησε η Καγκελάριος στο περιοδικό «Φόκους».

ΤΟ «ΔΩΡΟ». Οι Σοσιαλδημοκράτες αξιοποιούν όσο μπορούν το «δώρο» που τους έκανε ο Σόιμπλε με το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Χαίρομαι που τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών λέει την αλήθεια», είπε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην περιφερειακή εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε», αφήνοντας σαφή αιχμή για την Καγκελάριο που αποφεύγει μια αντίστοιχη τοποθέτηση. Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος προσπαθεί να βάλει και όρους για τη συγκατάθεση του SPD σε ένα τρίτο πρόγραμμα. «Κατ’ αρχήν θα πρέπει οι έλληνες μεγιστάνες του πλούτου να βοηθήσουν τη χώρα τους», λέει. Δεύτερον, ζητά από τη Μέρκελ να ανοίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, υπονοώντας ότι η Καγκελάριος προετοιμάζει μυστικά ένα δεύτερο κούρεμα, το οποίο σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί ο γερμανός φορολογούμενος. Ο Γκάμπριελ περιμένει ότι «θα συμβεί ό,τι συνέβη και με την υπόσχεση του Χέλμουτ Κολ, πως η επανένωση της Γερμανίας δεν θα κοστίσει τίποτα. Αλλά μετά έρχεται το μεγάλο τέλος».

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Η Μέρκελ πλαγιοκοπείται και από στελέχη του δικού της στρατοπέδου. Ο χριστιανοδημοκράτης επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ δεν αποκλείει ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα. «Ενα κούρεμα στον ορατό ορίζοντα δεν τίθεται ως θέμα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί διά παντός», εκτίμησε ο επίτροπος στη συνέντευξή του στη συντηρητική κυριακάτικη «Βελτ». Το κούρεμα δεν θα αποτελεί πάντως μέρος του αναμενόμενου τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Ο Ετινγκερ εκτιμά ότι το ύψος του πακέτου για τη διετία 2014-2016 θα ανέρχεται σε πάνω από δέκα δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στις εκλογές Ράινερ Μπρούντερλε κρατάει σκληρή γραμμή και κάνει κριτική στον χριστιανοδημοκράτη Σόιμπλε για την παραδοχή ενός τρίτου προγράμματος. «Δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε με πρόωρες συζητήσεις την πίεση στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις», είπε ο Μπρούντερλε στην κυριακάτικη «Μπιλντ». Και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα «λευκή επιταγή».

Τη συζήτηση επιχειρεί να κόψει και ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιώντας ότι «δεν χρειάζεται να συζητάμε τώρα για βοήθεια πέραν του 2015».

Ο ΑΣΜΟΥΣΕΝ. Κούρεμα του χρέους απορρίπτει και ο Γεργκ Ασμουσεν, το Νο 2 της ΕΚΤ, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και την Αθήνα. «Η επαναλαμβανόμενη συζήτηση για ένα κούρεμα του χρέους δεν είναι βοηθητική, διότι αποπροσανατολίζει από αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα στο τρέχον πρόγραμμα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και περισσότερη ανάπτυξη», είπε ο Ασμουσεν στην κυριακάτικη «Βελτ».

Ομως ο προκάτοχός του στην ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ είναι πεπεισμένος για το κούρεμα. «Μόνο για την τρύπα χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2014 που θα ξεπεράσει τα δέκα δισ. ευρώ θα πρέπει να αγκαζαριστούν οι ευρωπαίοι εταίροι», εκτίμησε ο Σταρκ στην κυριακάτικη «Βελτ». Αλλά νέα δάνεια θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος της Ελλάδας. «Γι’ αυτό και θα καταστεί αναπότρεπτη η διαγραφή ενός μέρους των αξιώσεων», είπε ο Σταρκ.