Ο έκπτωτος κινέζος πολιτικός Μπο Σιλάι και ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Ουανγκ Λιζούν αντάλλαξαν το Σαββατοκύριακο βαριές κατηγορίες για διαφθορά και βία, αποκαλύπτοντας μια ακόμη πτυχή από τις υψηλού επιπέδου ίντριγκες και συνωμοσίες που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φροντίζει συνήθως να κρατά κρυφές.

Πρώην αστυνομικός διοικητής στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, ο Ουανγκ προκάλεσε την πτώση του Μπο όταν κατέφυγε τον Φεβρουάριο του 2012 στο αμερικανικό προξενείο. Εναν μήνα νωρίτερα είχε πει στον Μπο, που ήταν τότε γραμματέας του Κόμματος στην πόλη, ότι η σύζυγός του Γκου Καϊλάι είχε δηλητηριάσει τον Νοέμβριο του 2011 τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ο Μπο αντέδρασε γρονθοκοπώντας τον και σπάζοντας ένα ποτήρι με νερό, προτού διατάξει την αποπομπή του για να καλύψει τον φόνο.

Ο Μπο διέψευσε χθες τον πρώην αστυνομικό διοικητή. «Οποτε ανοίγει το στόμα του, λέει ψέματα», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μέρος της ευθύνης για την αυτομόληση του Ουανγκ. »Ομως δεν παραβίασα τον νόμο για να προστατεύσω την Γκου Καϊλάι», είπε. Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του Ουανγκ ότι τον γρονθοκόπησε, ισχυρίστηκε ότι απλώς τον χαστούκισε. «Δεν έμαθα ποτέ την τεχνική του κινεζικού μποξ», είπε, «και άρα δεν θα μπορούσα να τον γρονθοκοπήσω».

Ο τρόπος με τον οποίο ο Μπο καθαίρεσε τον Ουανγκ αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζεται η κατάχρηση εξουσίας, μια από τις τρεις κατηγορίες (μαζί με τη διαφθορά και τη δωροληψία) που αντιμετωπίζει ο χαρισματικός πρώην πολιτικός. Η δίκη, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί την περασμένη Παρασκευή αλλά συνεχίστηκε λόγω των νέων στοιχείων που προσκομίστηκαν, παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς Κινέζους μετά την ασυνήθη απόφαση των Αρχών να μεταδίδουν μέρος της διαδικασίας μέσω του επίσημου μικρομπλόγκ του δικαστηρίου. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, οι Αρχές φιλτράρουν την πληροφόρηση κατά τα συμφέροντά τους…

Ενα άρθρο σχεδόν…χριστιανικό

«Η λατρεία του χρυσού και της υλικής ιδιοκτησίας είναι ο δρόμος για την καταστροφή», προειδοποιεί με χθεσινό κύριο άρθρο της η Λαϊκή Ημερησία