Η αγγελία του βρετανικού μεσιτικού γραφείου Savills στους χθεσινούς «Σάντεϊ Τάιμς» έχει προσθέσει την απαραίτητη χρυσόσκονη. Δεν πουλάει απλώς μια εξοχική έπαυλη της βικτωριανής εποχής ονόματι Στάνγιαρντς στο γραφικό χωριουδάκι Τσόμπχαμ του Σάρεϊ. Πουλάει το σπίτι του «εξόριστου βασιλιά» (sic) της Ελλάδας. Ενδεικτική τιμή 5,5 εκατ. στερλίνες, ήτοι 6,42 εκατ. ευρώ.

Γράφει χαρακτηριστικά η αγγελία: «Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’ βρήκε καταφύγιο σε αυτό το αγγλικό εξοχικό σπίτι, αφού εκδιώχθηκε από τη χώρα με πραξικόπημα το 1967. Ο Κωνσταντίνος, 73 ετών σήμερα, μετακόμισε στο Στάνγιαρντς στο Τσόμπχαμ του Σάρεϊ μαζί με τη σύζυγό του Αννα-Μαρία και τα τρία παιδιά τους το 1974», κτλ. κτλ.

Σε αυτό το μικρό και διακριτικό καταφύγιο των πέντε δωματίων υποδοχής, με τις 10 κρεβατοκάμαρες και τα έξι μπάνια, το οποίο διαθέτει ταράτσα, πισίνα (εξωτερική μεν, θερμαινόμενη δε), γήπεδο τένις, λιβάδι για άλογα (όπου υπάρχει κτίσμα το οποίο μπορείτε να μετατρέψετε και σε στάβλους) και οπωρώνα σε έκταση περίπου 32 στρεμμάτων, τον Ιούλιο του 1974 ο Κωνσταντίνος περίμενε μάταια να χτυπήσει το τηλέφωνο για να του ανακοινωθεί ότι η χώρα τον έχει ανάγκη. Η Ιστορία είχε βέβαια άλλα σχέδια. Μετά τον Δεκέμβριο του 1974 και το δημοψήφισμα απομονώθηκε εκεί, όπως έγραφε το 1975 το περιοδικό «People», για να ξεπεράσει το αποτέλεσμα της ψήφου του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με την περιγραφή στην ιστοσελίδα του μεσιτικού γραφείου, το σπίτι του 1883 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής και έχει εκπληκτική θέα από την ταράτσα. Το περιβάλλον είναι αρκούντως βρετανικό, με καταπράσινα λιβάδια, δένδρα και λιμνούλες. Ο τυχερός αγοραστής δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την εκπαίδευση των παιδιών του, μια και το φημισμένο Κολέγιο Ιτον, με αποφοίτους 19 βρετανούς πρωθυπουργούς, βρίσκεται κοντά. Ούτε για τη διασκέδασή του, μια και υπάρχουν σε απόσταση βολής τέσσερα γκολφ κλαμπ καθώς και ο Ιππόδρομος του Ασκοτ, γνωστός στο ευρύ κοινό από τις βασιλικές ιπποδρομίες με τα εξαντρίκ καπέλα των κυριών.

Εκτός από τα «κομψά τζάκια» και τα «εντυπωσιακά ψηλά ταβάνια», το σπίτι διαθέτει αίθουσα μπιλιάρδου με ξύλινη επένδυση στους τοίχους, κόκκινα δερμάτινα καθίσματα και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ. Φυσικά, η έπαυλη έχει πρόσβαση από ιδιωτικό δρόμο, γκαράζ για τρία αυτοκίνητα με «έξτρα φαρδιές πόρτες» και σύστημα ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας με κάμερες. Υπάρχει δεύτερη κουζίνα, καθώς και ξεχωριστός χώρος για τη διαμονή του υπηρετικού προσωπικού (όπως σε κάθε τυπική βρετανική έπαυλη). Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα πέντε δωμάτια υποδοχής είναι άκρως κατάλληλα για δεξιώσεις, συγκεκριμένα είναι «κατά πώς πρέπει βασιλικά». Αλλωστε το σπίτι πωλείται όπως είναι, επιπλωμένο. Με παχιά ανατολίτικου στυλ χαλιά, ογκώδεις πίνακες που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους, πολυελαίους, ασημικά και πορσελάνες.

Ο Κωνσταντίνος είχε προ πολλού εγκαταλείψει την κάπως βαρετή αγγλική εξοχή, όπου το φως του ήλιου είναι σπάνιο θέαμα, για το εξίσου μουντό Βόρειο Λονδίνο. Ευτυχώς γι’ αυτόν μένει μόνιμα πια στην Ελλάδα. Διότι όπως το έχει θέσει και η Π. Ντ. Τζέιμς, η σημαντικότερη εν ζωή βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, σε ένα από τα βιβλία της, «οι τέλειες αγγλικές φθινοπωρινές ημέρες εμφανίζονται πιο συχνά στη μνήμη από ό,τι στη ζωή». Αν και οι ανέσεις του Στάνγιαρντς σίγουρα μετρίασαν κάπως της ξενιτιάς τον πόνο.