Ο Πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου περιμένοντας τις εντολές των δανειστών, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μελέτη του ΔΝΤ, τις δηλώσεις στη Γερμανία περί τρίτου πακέτου στήριξης αλλά και τη άνοδο του δημόσιου χρέους.

«Η ψευδο-αυτοκριτική εκ μέρους του ΔΝΤ που δεν θίγει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής και οι δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου, έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές.

»Καθώς τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στο χώμα, κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει και παραμένει άφωνος περιμένοντας τις εντολές των δανειστών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει ότι «η πλήρης κοινωνική χρεοκοπία, η διάλυση της οικονομίας και η βαθιά ύφεση είναι τα συνώνυμα της πολιτικής Σαμαρά», προειδοποιεί ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια» και συμπληρώνει: «Σύντομα, ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο θα εκπλήξουν τους δανειστές μας».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Στη μελέτη του ΔΝΤ και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ.

«Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα ένα νέο δάνειο ή νέο κούρεμα, όπως επίσης και τη δήθεν διόρθωση των «λαθών» που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων» λέει το ΚΚΕ.

«Καμία αναμονή, οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η μόνη, ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση» προσθέτει ο Περισσός.