Το 29% των αθλητών που αγωνίστηκαν στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Νταεγού το 2011, είχαν κάνει χρήση αναβολικών την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με δική τους ομολογία.

Την ομολογία σοκ των ίδιων των πρωταγωνιστών κατέγραψε η έρευνα που έκανε η επιστημονική ομάδα της WADA στέλνοντας ερωτηματολόγια σε ένα δείγμα 2.000 αθλητών και αθλητριών που δέχτηκαν να συμμετάσχουν και να απαντήσουν, φυσικά ανώνυμα.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι έλεγχοι ντόπινγκ στις μεγάλες διοργανώσεις πιάνουν ένα μικρό ποσοστό αθλητών καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκουν σε συνεργασία με τους προπονητές τους νέες ουσίες που δεν ανιχνεύονται τη δεδομένη στιγμή.

Κάπως έτσι, η WADA αποφάσισε να συγκροτήσει μια επιστημονική ομάδα προκειμένου να γίνει μια μεγάλη έρευνα για το θέμα του ντόπινγκ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσίευσαν οι New York Times και σύμφωνα με αυτά, από το δείγμα των 2.000 αθλητών και αθλητριών, απάντησαν πως είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2010, το 29% αυτών που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2011 και το 45% αυτών που έλαβαν μέρος στους παναραβικούς αγώνες της ίδιας χρονιάς στη Ντόχα του Κατάρ.

Την ίδια στιγμή, στα εργαστήρια αντιντόπινγκ της WADA το 2010, μόλις το 2% των δειγμάτων από αυτά που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη μεγάλη εφημερίδα, προκειμένου να δείξουν ότι ντοπάρονται όλο και περισσότεροι αθλητές από όσο κανείς φαντάζεται με τους ελέγχους ντόπινγκ να πιάνουν τελικά ελάχιστους παραβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές είχαν το δικαίωμα να μην δημοσιεύσουν την έρευνα, αλλά τρεις από αυτούς συμφώνησαν πως καλό είναι να βγει στη δημοσιότητα.

«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που χρειάζεται προσοχή και σωστό χειρισμό» παραδέχτηκε ένας εκ των ερευνητών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Νίκ Ντέηβις, εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου τόνισε ότι η έρευνα δεν ήταν ολοκληρωμένη για να δημοσιευτεί και πως βασίζεται μόνο σε απόψεις των αθλητών και όχι σε πραγματικά στοιχεία, με συνέπεια να μην βοηθάει σε κάτι.

Είναι φανερό πως στην IAAF ενοχλήθηκαν από τη δημοσίευση αυτής της έρευνας και θύμισαν ότι τα δείγματα αίματος που έδωσαν για παράδειγμα οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετείχαν τώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας θα συγκριθούν και με παλαιότερα δείγματά τους, το περίφημο βιολογικό διαβατήριο, για να δουν αν υπάρχει κάποια σημαντική απόκλιση.