Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι αναγκαία, διότι η κρίση που μας μαστίζει ανέδειξε το ημιτελές του έργου της. Από τη σκοπιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρατηρώντας, η Κεντροαριστερά, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, δεν έδωσε με συνέπεια τη μάχη της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης της χώρας για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη χρηματοδότηση του σύγχρονου κράτους πρόνοιας. Ούτε έδωσε ποτέ τη μάχη για μια δημοσιονομικά αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα δύο αυτά πεδία είναι αλληλένδετα, διότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη η δημοσιονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία από την Αυτοδιοίκηση ποιοτικών δομών του κράτους πρόνοιας σε τομείς όπως η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια και η Παιδεία.

Η Κεντροαριστερά διαμορφώνεται και αυτή από βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής υστέρησης. Η λαϊκίστικη πολιτική τάξη αποστρέφεται να ζητήσει από τον πολίτη να χρηματοδοτήσει με τους φόρους του αυτό που ο ίδιος απαιτεί ως δημόσιο αγαθό. Τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων, ακόμη και των αυτοδιοικητικών, στην κεντρική διοίκηση που μεγιστοποιεί τα οφέλη του πελατειακού κράτους.

Θεωρώ αδιανόητο ότι η σημερινή Κεντροαριστερά δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Ενα πειστικό βήμα αυτογνωσίας θα ήταν να υποστηρίξει τη μεταβίβαση του προσδιορισμού, της συλλογής και της δαπάνης του επικείμενου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους δήμους της χώρας μας. Ο ΦΑΠ είναι το κατεξοχήν έσοδο των δημοσιονομικά αυτόνομων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων παγκοσμίως. Ο κάτοικος μιας πόλης πληρώνει μέσω του ΦΑΠ το σχολείο που θα πάει το παιδί του, τον δρόμο που θα χρησιμοποιήσει για να πάει στη δουλειά του, την πινακοθήκη που θα επισκεφθεί με την οικογένειά του… Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το πολιτικό κόστος και το όφελος να προσδιορίσει, να συλλέξει και να μετατρέψει αυτόν τον φόρο σε τοπικά δημόσια αγαθά. Είναι δηλαδή μια αυτόνομη όσο και δημοκρατικά λογοδοτούσα Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το ΚΚΕ, δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη μιας τέτοιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν το πόσο πραγματικά κεντροαριστερά ή αριστερά είναι.