Διμέτωπη αντιπολιτευτική πλατφόρμα στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου επιδιώκει να καταγράψει δυναμική παρουσία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει το πρώτο ραντεβού στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που οργανώνονται για τις 7 Σεπτεμβρίου, κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανανεώνοντας την παρουσία του στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, με την παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τη ΔΕΘ στελέχη της Κουμουνδούρου επιχειρούν ήδη να καλλιεργήσουν το στίγμα της διαφορετικής αντίληψης και των πολιτικών επιλογών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ανέφεραν, ο κ. Τσίπρας θα έχει «φουλ παρουσία» με ομιλία, συνέντευξη Τύπου και επαφές με φορείς. «Αντιθέτως, ο Σαμαράς επιλέγει, όπως και πέρυσι, να περάσει σαν κλέφτης, με μία fast track παρουσία, από τη Θεσσαλονίκη», σχολίαζαν.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο συνδέεται με την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος, μέσω της κατάθεσης επεξεργασμένων προτάσεων για όλα τα καίρια ζητήματα.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες –όπως θα πει –θα υλοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Ενδεικτικό εξάλλου είναι ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου επανέφερε τις τελευταίες ημέρες στη ρητορική της το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και τα περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. «Ολα είναι ανοιχτά. Η κυβέρνηση βγαίνει πιο αποδυναμωμένη από ό,τι πριν από το καλοκαίρι, τα προβλήματα είναι σε οριακό σημείο, άρα δεν μπορεί να ξέρει κανείς πού θα οδηγήσουν οι εξελίξεις», σημείωναν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άμεση συνάρτηση με την πιθανότητα πρόωρων βουλευτικών εκλογών τοποθετούν στην Κουμουνδούρου και τις επιλογές ενόψει των δημοτικών εκλογών τον Μάιο του 2014. Μία πρώτη συζήτηση για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης –σε επίπεδο οργάνωσης και όχι ονοματολογίας –θα γίνει στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο τέλος Αυγούστου.

«Εχει ιδιαίτερη σημασία εάν οι δημοτικές εκλογές γίνουν πριν ή έπειτα από βουλευτικές εκλογές. Αν δεν προηγηθεί εθνική αναμέτρηση τότε οι δημοτικές εκλογές αποκτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρα κορυφαίας άκρως πολιτικής σύγκρουσης, στην οποία τα θέματα του Μνημονίου θα έχουν κεντρικό χαρακτήρα», διευκρίνιζαν από την Κουμουνδούρου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και επιχείρηση αποδόμησης των προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών.

«Οι ελπίδες για διαγραφή χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές διαψεύστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ και στο νέο πακέτο για το οποίο υπάρχουν συζητήσεις υπολογίζουν ακόμη και τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων», σημείωναν από την Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση σε θέματα που προκύπτουν από την κυβερνητική ατζέντα.

Δείγμα γραφής, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα, αποτελεί η σκληρή επίθεση για τους πλειστηριασμούς, αλλά και για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ.

με άρωμα ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, με κυρίαρχη την επικείμενη ανακοίνωση την ερχόμενη Τρίτη νέας τάσης από τα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ρόλο άτυπου επικεφαλής έχει αναλάβει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει και τη σχετική εισήγηση, ενώ το «παρών» στη νέα τάση δίνουν μεταξύ των άλλων οι Π. Κουρουμπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης, Δ. Τσουκαλάς, Α. Κοτσακάς.

Από την ηγεσία του κόμματος επιχειρούσαν πάντως να παρουσιάσουν ως φυσιολογικές τέτοιες κινήσεις, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραβρεθεί στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ανέφεραν, η μετεξέλιξη στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται αναγνώριση ενός πολιτικού φορέα χωρίς την ύπαρξη συνιστωσών με διαφορετικά κέντρα και καταστατικά. «Αυτό δεν σημαίνει να μην υπάρχουν τάσεις εντός του κόμματος», έλεγαν.