Ο νέος ιδιοκτήτης της Steinway & Sons Τζον Αλφρεντ Πόλσον φιγουράριζε στην 61η θέση της λίστας των πλουσιότερων του κόσμου το 2012, κατά το «Forbes», με περιουσία 12,5 δισ. δολάρια.

Πολύ πλούσιος και διάσημος έγινε το 2007 χάρη σε ένα στοίχημα –ανάλογο με εκείνο που χάρισε σχεδόν εν μια νυκτί 1 δισ. δολάρια στον Τζορτζ Σόρος: ποντάρισε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις Ηνωμένες Πολιτείες και δικαιώθηκε. Ενα από τα ταμεία – κεφάλαια που διαχειριζόταν είχε απόδοση 590%. «Ο κ.Πόλσον κέρδισε 3,7 δισ. δολάρια, τα περισσότερα στην ιστορίατης Γουόλ Στριτ», σχολίασαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» –αν και το «Νιούζγουικ» ανέβαζε το ποσόν στα 15 δισ. δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 2010, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», η Ρaulson & Company ποντάρισε και στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, τοποθετούμενη πτωτικά (short) έναντι του ευρώ, με μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους. Με κάποιον τρόπο θεωρήθηκε ότι ο Πόλσον πρωτοστατούσε στην κερδοσκοπική επίθεση, με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου, με πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων.

Στο σενάριο της κατάρρευσης του ευρώ, στο οποίο απέδιδε «εγγενή ελαττώματα», αλλά και της χρεοκοπίας κρατών της ευρωζώνης, ποντάρισε αγοράζοντας ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοστασίου κρατικών ομολόγων (Credit Default Swaps).

«Μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ με καταλύτη τη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση και να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα», έγραψε στους πελάτες του σε έκθεση που τους έστειλε στο τέλος του 2011.

Η δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «θα πράξει ό,τι απαιτείται για να θωρακίσει το ευρώ» και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ που ανακοίνωσε αποκλιμάκωσαν τελικά τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και τα κερδοσκοπικά στοιχήματα γύρισαν μπούμερανγκ στον Πόλσον. Το Ρaulson Advantage Plus Fund κατέγραψε απώλειες 18% και φιγουράρισε δεύτερο στη λίστα εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις της χρονιάς. Παράλληλα έπεσε έξω και στην πρόβλεψή του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έμπαινε σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, κάτι που θα έδινε ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.