Ο όρος shitstorm χρησιμοποιείται σε αγγλικά και γερμανικά για να περιγράψει την ευρεία κατακραυγή, που εκφράζεται κυρίως με βρισιές, στα σόσιαλ μίντια. Η μετάφραση θα μπορούσε να είναι «καταιγίδα από σκατά». Αν και στερούμαστε αντίστοιχου νεολογισμού, δημιουργούμε shitstorms, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν ως προς τα ένστικτα του ψηφιακού όχλου.

ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ
«@DivaniLena Αίσχος μωρή»
Οταν έγραφε τους επίμαχους 107 χαρακτήρες, σχολιάζοντας το θέμα για το οποίο όλοι μιλούσαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τον ελεγκτή και τον δεκαεννιάχρονο, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα κατέληγε η ίδια «θέμα». Σε facebook και twitter βρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι να απαντήσουν στο τιτίβισμά της. Και οι περισσότεροι απεδείχθησαν γνήσια τέκνα του Διαφωτισμού. Απάντησαν με επιχειρήματα που φανερώνουν την ανοχή μας στην αντίθετη από τη δική μας άποψη, όπως «να βγάλεις τον καρκίνο», «ψόφα», «να σε πατήσει λεωφορείο γεμάτο λαθρεπιβάτες». Και ορθολογικότατους χαρακτηρισμούς τύπου «ηλίθια», «παλιολεσβία», «αγάμητη», «πουτάνα».

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Συνεννόηση μέσω Καράκας
Εγραψε την εμπειρία της από τη μαγευτική (στη συριζαίικη συνείδηση) Βενεζουέλα κάνοντας μία σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα. Δίπλα στις εικόνες από το Καράκας ανέφερε και μία από την Αθήνα – μία Τσιγγάνα να θηλάζει στο πεζοδρόμιο. Ανάμεσα στα άλλα σχολίασε: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από στέγη και όποιος δεν έχει στέγη πρέπει πρώτα να βρει και ύστερα να γίνει γονιός». Κατηγορήθηκε και «γιαουρτώθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες από τη νέα δημόσια σφαίρα, τους χρήστες των σόσιαλ μίντια. Γιατί; Μα, είναι προφανώς κατά του δημόσιου θηλασμού. Και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών σε αυτόν.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η άλλη μισή Αθήνα αντεπιτίθεται
Είναι μπαρουτοκαπνισμένος στoυς ιντερνετικούς καβγάδες. Χρωστάει, ίσως, την έδρα του στο ονλάιν φλογερό ταμπεραμέντο του. Αν και πλέον το αιρετικό του στυλ δεν αρέσει στους συντρόφους, γιατί βγαίνει εκτός κομματικής γραμμής. Στο Διαδίκτυο του τα σούρνουν συχνά. Οπως τότε με τη μισή Αθήνα, που η άλλη μισή τον παρέδωσε στη χλεύη. Οταν όμως υπερασπίστηκε τη Διβάνη προκάλεσε κι αυτός τις κατώτερες των πεζοδρομιακών ορμών του ψηφιακού κόσμου. «Οι αγαπημένοι μας συμπολίτες, που δεν κάνουν ποτέ λάθος, άτεγκτοι και αψεγάδιαστοι, έσπευσαν να τη λιντσάρουν», έγραφε. Και οι πιο ευγενείς απαντούσαν: «Κι εγώ όμως αν θα σε γαμήσω ένα λάθος θα κάνω, και μεγάλο μάλιστα». 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ
Ο άνθρωπος που οι «χρήστες» λατρεύουν να βρίζουν
«Δεν έχω ποτέ σκεφτεί να μη δηλώσω κάτι για να μην αντιμετωπίσω θύελλα αντιδράσεων, αλλά από ένα σημείο κι ύστερα δεν ασχολούμαι και τόσο πολύ. Βαριέμαι», έλεγε σε συνέντευξη τον Μάιο για τα διαδικτυακώς γραφόμενά του. Είναι παλιά καραβάνα στα shitstorms. Είτε γράφει για τον Τσίπρα είτε γράφει για τη Διβάνη, τα προκαλεί. Οπως έχει πει ο ίδιος, ξυπνούσε, έμπαινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έβλεπε δεκάδες υβριστικά μηνύματα. Ετσι εγκατέλειψε το twitter κάποια στιγμή (κίνηση που προκάλεσε ένα ακόμη shitstorm ειρωνείας τύπου «“Χωμενίδης: Δεν μου αρέσει η θυματοποίηση” Το χέσιμο;») αλλά μετά ξανάρχισε να τιτιβίζει.  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από