Νέα εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προκαλεί η ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά φορέων που εμπλέκονται σήμερα στον τομέα των αποβλήτων. «Αντί να βοηθήσουν την προσπάθεια που κάνουμε προσθέτουν ένα ακόμη όργανο που περιπλέκει τα πράγματα», τονίζει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, υποστηρίζοντας ότι, αντιθέτως, αυτό που χρειάζεται είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και αντιγραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία και τη λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων.

«Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και σε αυτό το ζήτημα ένα απίστευτο γαϊτανάκι αρμοδιοτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Σγουρός και περιγράφει τουλάχιστον εννέα διαφορετικούς φορείς που ήδη εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα περιβαλλοντικά, το υπουργείο Εσωτερικών για τα θεσμικά, το υπουργείο Ανάπτυξης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τις υποδομές, η Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων για τα απόβλητα, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τον τρόπο κατασκευής, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εποπτεία, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) για την καθημερινή διαχείριση, η αιρετή Περιφέρεια για τον σχεδιασμό και οι 66 δήμοι της Αττικής για τη συλλογή και τη μεταφορά των απορριμμάτων», λέει χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ θεωρεί ότι η νέα Ειδική Γραμματεία Συντονισμού αποτελεί μία δομή που δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. «Η διαχείριση των απορριμμάτων των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής είναι μία εξαιρετικά σοβαρή και δύσκολη υπόθεση», σημειώνει ο περιφερειάρχης Αττικής και προσθέτει: «Απαιτεί σκληρή και επίπονη καθημερινή δουλειά, μεθοδικότητα και σύγκρουση με συντεχνιακές λογικές και κατεστημένα συμφέροντα που διόγκωσαν το πρόβλημα εδώ και τριάντα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σγουρός αναφέρεται στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει και υλοποιεί ο ΕΔΣΝΑ, παρά τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ αυτών αναφέρει για παράδειγμα τα 160 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για απαλλοτριώσεις εκτάσεων όπου θα γίνουν εργοστάσια διαχείρισης αλλά και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των συσσωρευμένων χρεών του Συνδέσμου από παλαιότερα έτη. Οι ενέργειες που έχουν γίνει και τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων απασχόλησαν και τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σγουρού με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Σχολιάζοντας πάντως το γεγονός ότι ενώ η αρμοδιότητα της διαχείρισης έχει περάσει στην αιρετή Περιφέρεια και στον αρμόδιο Σύνδεσμο, που επίσης αποτελείται από αιρετούς, εξακολουθεί να υπάρχει κρατική εποπτεία, ο κ. Σγουρός υπογράμμισε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι με λογικές καπελώματος, με ασυνάρτητες και ασυντόνιστες κινήσεις χωρίς στρατηγική και με μοναδικό γνώμονα τις προσωπικές αντιλήψεις και μεθοδεύσεις είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αναπαράγεται, συνεχώς διογκούμενο».