Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και οι επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, διαμήνυσε στα επιχειρηματικά στελέχη με τα οποία συνέφαγε προχθές το βράδυ στη Βουλιαγμένη ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γερμανός, σύμφωνα με συνομιλητές του, ήθελε κυρίως να ακούσει και λιγότερο να μιλήσει. Ετσι, στο παραθαλάσσιο εστιατόριο όπου του παρέθεσαν δείπνο οι Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς, της Εθνικής Τράπεζας, άκουσε επί πολλή ώρα τους επιχειρηματίες να του αναπτύσσουν τα προβλήματά τους, που συνδέονται κυρίως με τη χρηματοδότηση και την ύφεση.

Για την ανάπτυξη, συμφώνησε ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι κατά την άποψή του αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι όχι μέτρα πρόσκαιρης τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ουσιαστικές επενδύσεις που να συνεισφέρουν στο αναπτυξιακό δυναμικό. «Πρέπει να αλλάξετε το μοντέλο ανάπτυξης», φέρεται να είπε.

Στο σημείο αυτό βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σήμερα βουλευτή και τομεάρχη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη, τον οποίο συνάντησε χθες. Χρειάζεται ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, συμφώνησαν, με τον κ. Σαχινίδη να τονίζει το αδιέξοδο στην ελληνική κοινωνία λόγω του τεράστιου ποσοστού της ανεργίας.

Πάντως, ο κ. Ασμουσεν εμφανίσθηκε στη συνάντησή του με τους επιχειρηματίες σχετικά αισιόδοξος ότι το 2014 θα φέρει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που της διασφαλίζει το εισιτήριο για περαιτέρω βοήθεια από την ευρωζώνη.

ΟΙ ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΕΣ. Παρόντες στο δείπνο ήταν οι Μιχάλης Τσαμάζ του ΟΤΕ, Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank, Θεόδωρος Βενιάμης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino, Ευάγγελος Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου και Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita. Εκεί ήταν επίσης οι βουλευτές Ανν-Μισέλ Ασημακοπούλου της ΝΔ και Κώστας Τριαντάφυλλος του ΠΑΣΟΚ.