Το πώς και όχι το αν θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ευρωπαϊκού Τύπου, θεωρώντας δεδομένο ένα νέο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Κοινό τόπο στα εκτενή δημοσιεύματα αποτελεί και η διαπίστωση ότι, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, το Βερολίνο δεν πρόκειται πλέον να αμφιταλαντευτεί σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

ΟΧΙ ΙΔΙΑ ΚΡΙΣΗ. «Η ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα υπόσχεται (νέο) παρατεταμένο δράμα διαπραγματεύσεων μέχρι πρωίας, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει το είδος της κρίσης που είχε απειλήσει στο πρόσφατο παρελθόν τη διάλυση του ευρώ», σημείωσε σε ανάλυσή του το Ρόιτερ. Στο σχόλιό τους αυτό οι Αλαν Γουίτλι και Μάρτιν Σάντα σημειώνουν ακόμη: «Το γεγονός ότι η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος δεν αποτελεί πλέον άμεσο κίνδυνο, αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που έσωσε την Ελλάδα πριν από έναν χρόνο». Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος αναταράξεων παραμένει καθώς το ελληνικό πρόγραμμα βγήκε εκτός πορείας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία όπου, όπως αναφέρεται, οι απαιτήσεις των πιστωτών έχουν προκαλέσει τεράστιες πιέσεις στις κυβερνήσεις τους. «Οσο περισσότερο βρίσκονται βυθισμένες στη λιτότητα και είναι αναγκασμένες να δέχονται διαταγές από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη τόσο πιο κοντά βρίσκονται στο να δοκιμάσουν τα πολιτικά όρια της λιτότητας».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στο κεντρικό τους άρθρο κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες, όπως αναφέρεται, αν και δεν αποτελούν ουσιαστικά αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας, είναι σημαντικές. «Αν αναλογιστούμε την πολιτική απόφαση που ελήφθη πέρυσι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μια πιο συμπαγής δέσμευση αποτελούσε λογική εξειδίκευση της υπάρχουσας πολιτικής, κάτι που αναμενόταν να γίνει αργά ή γρήγορα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα συμπληρώνοντας: «Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, στοιχείο της δήλωσης Σόιμπλε ήταν να υπογραμμιστεί ξανά ότι η Γερμανία αντιτίθεται σε διαγραφή του ελληνικού χρέους από τους επίσημους πιστωτές. […] Η απόφαση της Γερμανίας να μην εγκαταλείψει (την Ελλάδα) είναι σημαντική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ζητηθούν νέες δύσκολες αποφάσεις από την Αθήνα αλλά και θα βρεθούν χρήματα με δημιουργικούς τρόπους, όπως είναι η χορήγηση παράτασης στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων. Η πολιτική που ακολουθείται κάνει σταδιακά τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης να μειώνεται», καταλήγει το κύριο άρθρο.

Προτείνουν 50ετή παράταση

Η επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα στα 50 χρόνια με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας στο «ελάχιστο» όριο, θα ήταν μια πιθανή λύση που θα μπορούσαν να εξετάσουν οι δανειστές για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερ