Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία εντείνονται τα τελευταία 24ωρα, μετά ειδικά την συγκρουσιακή συνάντηση Λέτα-Αλφάνο, την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με τον οποίο συζήτησαν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στη θερινή συνάντηση της καθολικής οργάνωσης «Κοινωνία και Απελευθέρωση» ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Αντζελίνο Αλφάνο, (αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα), απηύθυνε νέα έκκληση-προειδοποίηση στην Κεντροαριστερά να αντιταχθεί στην αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την Γερουσία

Ο Αλφάνο υποστήριξε ότι «η καταδίκη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και το ιστορικό γεγονός της προσσελήνωσης», ζητώντας από την Κεντροαριστερά να μην ψηφίσει contra personam —εναντίον του προσώπου του Μπερλουσκόνι— την αποπομπή του δηλαδή από την Γερουσία.

Κάλεσε μάλιστα την Κεντροαριστερά να αντιμετωπίσει την ψηφοφορία «ως εάν η υπόθεση αυτή να αφορούσε έναν γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος». Ο ίδιος ανέφερε ότι «είχε μια ειλικρινή και σαφή συνομιλία με τον Ενρίκο Λέτα επί του θέματος», υπογραμμίζοντας βέβαια ότι «οι απόψεις τους συνεχίζουν να διίστανται».

Από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) -βασικής συνιστώσας της Κεντροαριστεράς- ο Ντάβιντε Τζότζια, υπεύθυνος οργανωτικών θεμάτων του κόμματος, διεμήνυσε, ουσιαστικά απαντώντας στον Αλφάνο, ότι «το κόμμα του δεν θα δεχθεί κανενός είδους εκβιασμό» επισημαίνοντας ότι «την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση για την υπόθεση Μπερλουσκόνι θα πρέπει να την αναλάβει —αν επιθυμεί να το πράξει— η Κεντροδεξιά».