Σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης μετέτρεψε η Χρυσή Αυγή τη δωρεά της προς τον Αρκτούρο, η αρχική αποδοχή της οποίας από την περιβαλλοντική οργάνωση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Επανεκτιμώντας την απόφασή της, η οργάνωση Αρκτούρος ανακοίνωσε χθες ότι δεν δέχεται τη δωρεά των 5.000 ευρώ, η οποία θα επιστραφεί στη Χρυσή Αυγή, και αναγνώρισε πως η αρχική της στάση ήταν «σφάλμα».

Η οργάνωση, η οποία πλέον λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λειτουργεί οριακά, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εξόρμηση για την εξεύρεση πόρων. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της με την οποία κάνει γνωστή την επιστροφή των 5.000 ευρώ στη Χρυσή Αυγή, όλα τα χρόνια η οργάνωση στήριξε τη δράση σε ίδιους πόρους, τους οποίους εξασφάλιζε από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών ή επιχειρήσεων και από εθελοντική προσφορά πολιτών. «Δεν συνδέθηκε ποτέ με κυβερνητικές πολιτικές, δεν εισέπραξε κρατικές επιδοτήσεις, δεν συμμετείχε σε κανενός είδους κομματικές διαδικασίες και δεν ενισχύθηκε οικονομικά ή άλλως από κομματικούς μηχανισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περιγράφοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οργάνωση, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αρκτούρου Πάνος Στεφάνου αναφέρει ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και να περιορίσουν το προσωπικό. «Προσπαθούμε να μειώσουμε το διοικητικό κόστος λειτουργίας της οργάνωσης και να μην κόψουμε δράσεις τις οποίες συνεχίζουμε κανονικά μέχρι στιγμής», σημειώνει.

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις προηγούμενων ετών που πρέπει να καλυφθούν. Αναφερόμενος στην ανταπόκριση στο πρόσφατο κάλεσμα, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αρκτούρου επισημαίνει ότι υπήρξε ικανοποιητική για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη βοήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση προωθεί για το φθινόπωρο διαφημιστική καμπάνια με επίκεντρο την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής της, ενώ θα συμμετάσχει και στον Μαραθώνιο όπου μέρος του κόστους συμμετοχής κάθε δρομέα θα πηγαίνει στον Αρκτούρο. Χθες, πάντως, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της αποδίδει την αλλαγή της απόφασης της οργάνωσης στο γεγονός ότι μετά τη δωρεά «ακολούθησαν πολιτικές πιέσεις και το θέμα έφθασε ακόμη και σε υψηλά κλιμάκια της ξενόδουλης εξουσίας».

Επιμένοντας ότι πρόκειται για υποκινούμενη απόφαση, στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται: «Φαίνεται πως, αφού έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα, οι λύκοι και οι αρκούδες απέκτησαν πολιτικά φρονήματα».

Οι αναφορές αυτές απέχουν μακράν από τις εξηγήσεις που δίνει η ίδια η οργάνωση. «Είχαμε δώσει λογαριασμούς όπου όποιος ήθελε μπορούσε να κάνει κατάθεση. Δεν υπήρξε επικοινωνία με τη Χρυσή Αυγή, η οποία με δική της πρωτοβουλία κατέθεσε το ποσό», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν συνειδητοποίησαν αμέσως την προέλευση της κατάθεσης και χρειάστηκε να περάσουν κάποιες ημέρες. «Στην αρχή σκεφτήκαμε πως θα ήταν αντιφατικό να πούμε όχι, από τη στιγμή που έχουμε μεγάλη οικονομική ανάγκη. Κρίναμε ίσως με το ένστικτο της επιβίωσης», υποστηρίζει ο κ. Στεφάνου και προσθέτει: «Οταν το σκεφτήκαμε όμως πιο ψύχραιμα, καταλάβαμε ότι ήταν λάθος».

Η ανακοίνωση

Καμία οικονομική ανάγκη, όσο επιτακτική και αν είναι, δεν επιτρέπεται να καλύπτεται με ενέργειες που προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα ή συγχύσεις στην κοινωνία, ιδίως σε καιρούς κρίσης.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση του Αρκτούρου