Στην ακαδημαϊκή κοινότητα αποδόθηκαν χθες, έπειτα από κατάληψη τριάντα ετών, τρεις αίθουσες του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Ωστόσο η αστυνομική επιχείρηση που έγινε στις 6.25 τα ξημερώματα, οπότε αστυνομικοί μπήκαν στο ΕΜΠ για πρώτη φορά χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια, προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης.

Κατά την αστυνομική επέμβαση σε χώρους του Πολυτεχνείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ανάμεσα στα άλλα δεκάδες ξύλινα κοντάρια, ένα δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού και μία βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο.

Προσήχθησαν έξι άτομα, εκ των οποίων οι τρεις συνελήφθησαν. Στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αποδόθηκαν το υπόγειο του Κτιρίου Γκίνη, αίθουσα της Αρχιτεκτονικής και το Μηχανουργείο, που τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Η επιχείρηση στο Πολυτεχνείο έγινε παρουσία δύο εκπροσώπων της δικαστικής Αρχής, αλλά δεν είχαν ενημερωθεί οι πρυτανικές Αρχές ούτε είχε ζητηθεί έγκρισή τους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η επιχείρηση έγινε σε εφαρμογή του νόμου 4009 /201 «ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών/ εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ωστόσο οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Δεν ήξερα ότι η Αστυνομία μπορεί να λειτουργεί και ως κλέφτης σε αυτή τη χώρα. Να πηγαίνει χαράματα και να εισβάλλει στο Πολυτεχνείο, κλείνοντας τους γύρω δρόμους, και να παρουσιάζει εικόνα πολιορκημένης πόλης».

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε: «Η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα.

Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας –ακόμη και παρεμπορίου –δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»».

«ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ». Στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, όμως, αντέδρασε έντονα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου λέγοντας ότι «δεν γίνεται όταν βρίσκουμε αντικείμενα με τα οποία μπορεί να γίνει χρήση για να γίνει κλωτσοπατινάδα στην Αθήνα να ενιστάμεθα. «Ναι» στο άσυλο όταν μιλάμε για διακίνηση των ιδεών, αλλά όταν μιλάμε για γκάνγκστερ τότε κάτω τα χέρια, διότι εκεί μιλάμε όχι για αστυνομική τάξη αλλά για δημοκρατική τάξη».

Σε οξείς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που ανάμεσα στα άλλα κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας.

Στις 6.25 τα ξημερώματα

Η αστυνομική επιχείρηση, στο Πολυτεχνείο έγινε λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό μολότοφ στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία μεταξύ άλλων κατέσχεσε: 160 κοντάρια, μία βαριοπούλα, κάλυκα όλμου, δεκάδες σημαίες, σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες, φορητούς υπολογιστές και έναν σκληρό δίσκο.