Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα, Τετάρτη τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τη Βρετανία έναντι της εφημερίδας «Guardian», στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν και εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου.

Σε μια συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργικός εκπρόσωπος αρμόδιος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μάρκους Λένινγκ δήλωσε πως το Λονδίνο «υπερέβη την κίτρινη γραμμή» σ’ αυτή την υπόθεση.

Την περασμένη Κυριακή, οι βρετανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση επί εννέα ώρες τον Νταβίντ Μιράντα, σύντροφο του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του δημοσιογράφου της «Guardian»που δημοσίευσε τα ντοκουμέντα του αμερικανού φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν.

Χθες Τρίτη η εφημερίδα αποκάλυψε εξάλλου πως αναγκάσθηκε να καταστρέψει, υπό την πίεση της βρετανικής κυβέρνησης, τα εμπιστευτικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλυφθεί το σύστημα παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

«Υπάρχει πραγματικά λόγος για να ανησυχούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακρά και ισχυρή παράδοση σεβασμού των ελευθεριών, όμως τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Νταβίντ Μιράντα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, τον θεωρώ απαράδεκτο», δήλωσε ο Λένινγκ.

Οι βρετανικές αρχές δικαιολόγησαν την κράτηση του Μιράντα καλυπτόμενες πίσω από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, όμως ο γερμανός υπουργικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν διακρίνει «καμιά σχέση με τρομοκρατία» σ’ αυτή την υπόθεση.

«Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του Τύπου είναι κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε προσθέτοντας: «Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε αυτές τις ελευθερίες στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο, τα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν για να ελέγχουν τις πολιτικές καθιστώντας την πληροφορία δημόσια, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά μ’ αυτό».