Εντολή για την αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε την Τετάρτη αιγυπτιακό δικαστήριο.Ο δικηγόρος του Μουμπάρακ αναμένει πάντως την αποφυλάκισή του «ίσως και την Πέμπτη», προοπτική που ίσως ρίξει στη λάδι στη φωτιά που καίει στην Αίγυπτο μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του διαδόχου του, ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το δικαστήριο αποφάσισε να τον αποφυλακίσει» δήλωσε ο δικηγόρος Φαρίντ Ελ – Ντιντ, εξερχόμενος των φυλακών του Καΐρου, όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία. Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters πότε μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, απάντησε «ίσως αύριο».

Το δικαστήριο συνεδρίασε σχετικά με υπόθεση διαφθοράς σε βάρος του Μουμπάρακ που αφορά στην αποδοχή δώρων από κρατική εφημερίδα· επρόκειτο για την τελευταία υπόθεση που έδινε τη νομική βάση για τη συνέχιση της κράτησης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Ο 85χρονος Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα, αφού πέρασε αρκετό διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο μετά την ανατροπή και τη σύλληψή του.

Αυτή την περίοδο διεξάγεται η επαναληπτική δίκη του Μουμπάρακ με τις κατηγορίες της συνέργειας στη δολοφονία διαδηλωτών, κατά τις συγκεντρώσεις που σάρωσαν την Αίγυπτο στη διάρκεια της εξέγερσης που σήμανε τους τίτλους τέλους της 30ετούς κυριαρχίας του.

Πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο 800 διαδηλωτών, εντούτοις δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή του νωρίτερα φέτος και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.

Η αποφυλάκιση του πρώην δικτάτορα θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αγώνα τους κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεπαναστατικό». Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν αναλυτές, η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την απελευθέρωση.

Δεν θα ασκηθείέφεση στη δικαστική απόφαση

Οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου δεν προτίθενται να ασκήσουν έφεση στη δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται η αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Μουμπάρακ που εκδόθηκε σήμερα είναι οριστική και η εισαγγελία δεν μπορεί να την εφεσιβάλει» δήλωσε ο δικαστής Αχμεντ ελ Μπαχράουι, ο δικαστικός λειτουργός που είχε αναλάβει την υπόθεση του πρώην προέδρου.