Κατά λάθος, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, επιστήμονες δημιούργησαν το πιο απορροφητικό σφουγγάρι που υπάρχει σήμερα πάνω στον πλανήτη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνθετικό υλικό το οποίο δημιουργήθηκε σε ένα… καζάνι του εργαστηρίου κατά τύχη, όταν οι επιστήμονες ξέχασαν να κλείσουν τον διακόπτη για το Σαββατοκύριακο και το καζάνι δούλευε μέχρι να δημιουργήσει το θαυματουργό σφουγγάρι.

Η πατέντα ανήκει σε επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, και το νέο υπεραπορροφητικό υλικό ονομάστηκε, για προφανείς λόγους, upsalite (ουψαλάιτ). Πρόκειται για μία ξηρή, κωνοειδή μορφή ανθρακικού μαγνησίου που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ένα μόνο γραμμάριό της μπορεί να καλύψει την απίστευτη έκταση των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Διαθέτει αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους, καθένας από τους οποίους είναι εκατομμύρια φορές μικρότερος από το πλάτος της ανθρώπινης τρίχας. «Το υλικό upsalite μπορεί να απορροφά περισσότερο νερό και υγρασία από κάθε άλλο υλικό που υπάρχει σήμερα και μπορεί να ανακατασκευαστεί με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με αντίστοιχου τύπου υλικά», λέει η Μαρία Στρομ, καθηγήτρια Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Το σούπερ απορροφητικό υλικό λέγεται ότι μπορεί να έχει ευρεία χρησιμότητα ακόμη και σε περιπτώσεις περισυλλογής τοξικών αποβλήτων ή πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί ανθρακικό μαγνήσιο σε ξηρή μορφή χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο «ανακατέματος» διοξειδίου του άνθρακα με ένα αλκοολούχο μείγμα. Ετσι, από το 1908 γερμανοί ερευνητές θεωρούσαν αδύνατη την παρασκευή του upsalite.

Η αλήθεια είναι ότι και οι ειδικοί στην Ουψάλα ακολουθούσαν λάθος μονοπάτι. «Το 2011 αλλάξαμε τη σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιούσαμε για να δημιουργήσουμε –ανεπιτυχώς –την επιθυμητή μορφή του ανθρακικού μαγνησίου και το νέο μείγμα το ξεχάσαμε σε ένα αντιδραστήρα για τρεις ημέρες», λέει ένας από τους ερευνητές, ο Γιόχαν Γκόμεζ ντέλα Τόρε. «Οταν γυρίσαμε στο εργαστήριο τη Δευτέρα είδαμε ότι είχε σχηματιστεί ένα τζελ το οποίο όταν τους επόμενους μήνες αρχίσαμε να το δοκιμάζουμε μας εξέπληξε με τις ιδιότητές του».