Σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης προχώρησε ο Στρατός στην Αίγυπτο με τη σύλληψη του ανώτατου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί, ενώ κρατείται ήδη ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ως ύποπτος για φόνο και συνεργασία με την παλαιστινιακή Χαμάς. Ο Μπαντί συνελήφθη στο Κάιρο μαζί με ακόμη δύο ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε ένα διαμέρισμα κοντά στην Πλατεία Ραμπίγια αλ Ανταουίγια, ένα από τα σημεία της πρωτεύουσας που είχαν καταληφθεί από οπαδούς του Μόρσι κι εκκενώθηκαν μετά τη βίαιη καταστολή της περασμένης Τετάρτης. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν άφησε να περάσουν περισσότερες από δύο ώρες για να ορίσει τον αντικαταστάτη του Μπαντί. Ο νέος ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης είναι ο 69χρονος Μαχμούτ Εζάτ, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία της Αδελφότητας προσωρινά. Γιατρός στο επάγγελμα, ο Εζάτ έχει φυλακιστεί πολλές φορές με τον Μπαντί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του ενώ από τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται «σιδηρούς ανήρ» εξαιτίας της τραχύτητας με την οποία ασκούσε τα διοικητικά του καθήκοντα στο πλευρό του Μπαντί ως αναπληρωτής του. Η πρώτη σύλληψη του 70χρονου Μπαντί χρονολογείται το 1965, χρονιά που πήρε το πτυχίο του στην Κτηνιατρική. Τότε καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 1974 με τη γενική αμνηστία του Ανουάρ ελ Σαντάτ και ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα. Ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Αδελφότητας έγινε το 2010.

Ο 70χρονος Μπαντί μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψή του στη φυλακή Τόρα στο Κάιρο, όπου κρατούνται δύο άλλοι αναπληρωτές του, ο Χαϊράτ αλ Σάτερ και ο Ράσαντ Μπαγιουμί. Η κατηγορία που θα αντιμετωπίσει την Κυριακή με τους δύο συγκρατούμενούς του είναι «υποκίνηση σε βία» εις βάρος πολιτών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του Μόρσι. Στην ίδια φυλακή κρατείται και ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου που παρασύρθηκε από το κύμα της Αραβικής Επανάστασης και σύμφωνα με τον δικηγόρο του αναμένεται να αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνται είναι και ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της οργάνωσης και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Σάαντ αλ Κατάτνι. Ο Μπαντί είχε εμφανιστεί μόνο μία φορά δημοσίως από την ανατροπή τού Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ενώ απέφυγε να παραστεί και στην κηδεία του γιου του που έπεσε νεκρός την περασμένη εβδομάδα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Το κύμα συλλήψεων ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας μαρτυρά ότι η πρόθεση του Στρατού είναι να αποκεφαλίσει την οργάνωση αφήνοντας ως έσχατη λύση την απόφαση να τη θέσει εκτός νόμου. Η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει, εξάλλου, «κακή ιδέα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επικριτικός ήταν ο Λευκός Οίκος απέναντι και στη σύλληψη του Μπαντί. «Αυτή η ενέργεια δεν αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε μια συνεκτική πολιτική διαδικασία και είναι αντίθετη με την έννοια μιας δικαστικής εξουσίας ανεξάρτητης από την πολιτική», ανέφερε εκπρόσωπός του. Για ακόμη μία φορά, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διακόψει την ετήσια βοήθεια των 1,3 δισ. δολαρίων προς τον αιγυπτιακό Στρατό.

Ο Ερντογάν βλέπει ισραηλινό δάκτυλο

Ισραηλινό δάκτυλο διέκρινε πίσω από την ανατροπή του Μόρσι ο Ταγίπ Ερντογάν, που βάσισε τον ισχυρισμό του σε παλαιότερη εκτίμηση ισραηλινού υπουργού ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα βγουν νικητές. Ακόμη και αν κερδίσουν στις εκλογές, «επειδή δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές». Τη δήλωση Ερντογάν καταδίκασαν χθες οι ΗΠΑ