Φύλο αρσενικό, φύλο θηλυκό ή φύλο ακαθόριστο. Σε λιγότερο από τρεις μήνες η Γερμανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα αναγνωρίσει την ύπαρξη μιας γκρίζας ζώνης μεταξύ των δύο παραδοσιακών φύλων, του αρσενικού και του θηλυκού. Από την 1η Νοεμβρίου οι γονείς παιδιών των οποίων τα ανατομικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά δεν είναι εμφανώς καθορισμένα έπειτα από τη γέννησή τους θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μη δηλώσουν το φύλο του απογόνου τους στο ληξιαρχείο.

Σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου γίνεται λόγος για την αναγνώριση ενός «τρίτου φύλου». Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για την αναγνώριση ενός φύλου ακαθόριστου το οποίο δεν διαθέτει αποκλειστικά δικά του χαρακτηριστικά ενώ στην πράξη ο νόμος αυτός αφορά τα νεογέννητα των οποίων τα γεννητικά όργανα ή η σεξουαλική ανατομία δεν μπορεί να καθοριστεί με βάση τον διαχωρισμό μεταξύ αρσενικού και θηλυκού φύλου.

Κάθε χρόνο στη Γερμανία γεννιούνται περίπου 400 άτομα των οποίων το φύλο δεν μπορεί να καθοριστεί. Στο παρελθόν τα συγκεκριμένα άτομα αποκαλούνταν «ερμαφρόδιτα», σταδιακά όμως άρχισε να επικρατεί ο διεθνής όρος «intersex» –διαφυλικός. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» τονίζει ότι πρόκειται για μια «νομική επανάσταση» με βάση την οποία ένα διαφυλικό άτομο θα μπορεί στη συνέχεια της ζωής του να επιλέξει το ίδιο, ελεύθερα και ενσυνείδητα, το φύλο στο οποίο θεωρεί και αισθάνεται ότι ανήκει, ενώ αν το επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει το φύλο του ακαθόριστο για το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του.

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο νόμος αυτός αφορά μόνο διαφυλικά άτομα και όχι τρανσέξουαλ, καθώς στην περίπτωσή τους πρόκειται για «άτομα τα οποία με βάση τα φυσικά τους χαρακτηριστικά ανήκουν είτε στο αρσενικό είτε στο θηλυκό φύλο».

Ενα σημαντικό εμπόδιο το οποίο πρόκειται να προκύψει στο μέλλον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων που θα ανήκουν σε αυτό το τρίτο «ακαθόριστο» φύλο, καθώς προς το παρόν ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί προνόμιο των ετερόφυλων κυρίως ατόμων καθώς και των ομόφιλων ζευγαριών σε κάποιες χώρες. «Ο συγκεκριμένος νόμος συνεπάγεται ότι τα άτομα ακαθόριστου φύλου θα μπορούν να παντρευτούν αποκλειστικά με άτομα του ίδιου φύλου;» διερωτάται η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», υπογραμμίζοντας ότι οι «γερμανοί νομοθέτες ή το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να επιλύσουν και το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι απαραίτητη μια «ευρύτερη αναμόρφωση».

Προσωπικό δικαίωμα

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ένα τρίτο γένος βασίστηκε σε μια υπόδειξη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία η νομική αναγνώριση τόσο του γένους στο οποίο ανήκει ένα άτομο με βάση τα φυσικά του χαρακτηριστικά όσο και του γένους στο οποίο αισθάνεται ότι ανήκει αποτελεί προσωπικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.