Για φαρισαϊσμό κατηγορεί η παλιά δόξα του γερμανικού ποδοσφαίρου Πάουλ Μπράιτνερ όσους υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με το ντόπινγκ. Είναι ο τρίτος κατά σειράν γερμανός πρώην ποδοσφαιριστής που αναφέρεται στο θέμα του ντόπινγκ μετά τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, που δήλωσε ότι του έκαναν ενέσεις με βιταμίνες, και τον Μπερντ Σούστερ που είπε ότι «όλοι κάτι παίρναμε» και αποδέχεται τη χρήση αναβολικών αν πρόκειται να επιταχυνθεί η ανάρρωση ενός τραυματία ποδοσφαιριστή.

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ο αιρετικός Μπράιτνερ, από τους πρωταγωνιστές της ομάδας της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε το Euro το 1972 και το Μουντιάλ το 1974, υπογράμμισε: «Θα ήταν υποκριτικό αν λέγαμε ότι το ντόπινγκ, και μιλάω για το 1986-87, όταν το παρατήρησα, δεν ήταν θέμα. Δεν ήταν μόνο οι αθλητές του στίβου και οι κολυμβητές που εμπλέκονταν σε αυτές τις πρακτικές».

Τον Μάρτιο του 1987 ο τότε τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας Χάραλντ Σουμάχερ αποκάλυψε στο βιβλίο του «Anpfiff» ότι συμπαίκτες του έπαιρναν χάπια. Σχεδόν αμέσως η διεθνής καριέρα του έλαβε τέλος.

«Οποιοσδήποτε αρνείται το θέμα αυτό είναι υποκριτής», κατέληξε ο Μπράιτνερ.

Το ντόπινγκ έχει βρεθεί ψηλά στην επικαιρότητα στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δημοσίευση μέρος της έκθεσης του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου που αποκαλύπτει τις πρακτικές της Δυτικής Γερμανίας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.