Κλειδώνουν την ερχόμενη Δευτέρα οι θέσεις σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς τους, που θα καταργηθούν και θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.600 δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για τους υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Σεπτεμβρίου βάσει σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.

Σημαντικό βάρος θα κληθούν να αναλάβουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στις πρώτες γραμμές υπαγωγής στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και υπάλληλοι άλλων υπουργείων με λίγα προσόντα και με διορισμό εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Η οριστικοποίηση των θέσεων θα γίνει στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό την Δευτέρα. Εκεί θα εγκριθεί η αναδιάρθρωση των υπουργείων, μέσω της οποίας θα προχωρήσουν η κατάργηση και η συγχώνευση ολόκληρων τμημάτων ή ο δραστικός περιορισμός συγκεκριμένων ειδικοτήτων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον δρόμο της διαθεσιμότητας έχουν πάρει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο 4.401 υπάλληλοι, από τους οποίους 2.114 καθηγητές τεχνικών λυκείων, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας θα προστεθούν στις 23 Σεπτεμβρίου και οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, για τους οποίους έχει ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να υπολείπονται 4.599 υπάλληλοι που θα βρεθούν από τους κόλπους των υπουργείων.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει το συντονισμό της διαδικασίας, εξέφραζαν ικανοποίηση για την ανταπόκριση των υπουργείων. Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

«Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνοντας από τη σύσκεψη. «Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά όπως έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε και διευκρίνισες πως θα είναι όλα έτοιμα στα μέσα Σεπτεμβρίου ενόψει και της νέας άφιξης της τρόικας.

Στελέχη του Δημοσίου αναγνώριζαν βέβαια πως υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση στα αρχικά οργανογράμματα που είχαν εκπονηθεί για κάποιους φορείς υπουργείων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούν πως θα προκαλέσουν σε καθυστερήσεις.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν μετά την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, τα υπουργεία να προχωρήσουν στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για την κατάργηση των θέσεων και να αρχίσει να εφαρμόζεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αυτή θα γίνει στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όσοι υπάλληλοι συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία θα μπουν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από το υπουργείο, η αξιολόγηση και κατά συνέπεια η πιθανή υπαγωγή σε διαθεσιμότητα αφορά μόνο υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία και φορείς όπου θα προκύψουν πλεονάζουσες θέσεις και όχι το σύνολο του προσωπικού στο Δημόσιο.

Η αξιολόγηση στους δήμους

Μετά την οριστικοποίηση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας, το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση άλλων 12.500 που θα υπαχθούν στο καθεστώς έως το τέλος του έτους. Καθοριστικής σημασίας είναι – όπως αναφέρεται – να προχωρήσει η αξιολόγηση στους δήμους.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση του υπουργού ΕσωτερικώνΓιάννη Μιχελάκημε εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ). Στόχος είναινα προχωρήσειο προσδιορισμόςτων κριτηρίων βάσειτων οποίων θα γίνει έως το τέλος Οκτωβρίουη αξιολόγηση.