Ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα ευρήματα από την πρωινή αστυνομική έφοδο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελληνική Αστυνομία. Εκτός του δοχείου με εύφλεκτο υλικό βρέθηκαν ένας κάλυκας όλμου, κοντάρια, μια βαριοπούλα, σπρέι πιπεριού και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Επίσης, έγιναν και έξι προσαγωγές, τριών Ελλήνων και τριών αλλοδαπών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι «παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και 30 χρόνια».

Αναλυτικά, εντός του Πολυτεχνείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

160 κοντάρια
Βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών
Κάλυκας όλμου
Δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού
Πλήθος από σημαίες
Επτά σπρέι πιπεριού
Αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι
Οκτώ κράνη
Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σκληρός δίσκος και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης (USB - stick)
Μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια
Μία ταυτότητα Ισραήλ
Μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από γαλλικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Η ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πέριξ (στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα κλπ) και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, σε εφαρμογή του Ν. 4009/2011, «ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση των χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών - εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Δένδιας: «Νόμιμη η επέμβαση»

Στην επέμβαση της Αστυνομίας αναφέρθηκε με δήλωσή του την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα».

«Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από 30 χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» δήλωσε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας:

«Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από