Αποχωρεί από τη φεμινιστική οργάνωση Femen η τυνήσια ακτιβίστρια Αμίνα Σμπούι, η οποία αποφυλακίστηκε στις αρχές Αυγούστου έπειτα από δυόμισι μήνες κράτησης.

Η Αμίνα κατηγόρησε την οργάνωση για ισλαμοφοβία και για ένα αδιαφανές σύστημα χρηματοδότησης.

«Δεν θέλω να συνδέεται το όνομά μου με μια ισλαμοφοβική οργάνωση. Δεν εκτίμησα τη δράση όπου τα κορίτσια φώναζαν «Αμίνα Άκμπαρ, Femen Άκμπαρ» (μια παρωδία προσευχής) μπροστά από την πρεσβεία της Τυνησίας στη Γαλλία ή όταν έκαψαν τη σημαία του Ταουχίντ (ένα θεμελιώδες δόγμα του Ισλάμ) μπροστά από το τέμενος του Παρισιού», δήλωσε στην Huffington Post στο Μάγρεμπ.

«Αυτό έθιξε πολλούς μουσουλμάνους και πολλούς από τους οικείους μου. Πρέπει να σεβόμαστε τη θρησκεία του καθενός».

Η Αμίνα αναφερόταν σε δύο δράσεις που οργάνωσαν οι Femen στη Γαλλία για να την υποστηρίξουν ενώ βρισκόταν προφυλακισμένη για «βεβήλωση» επειδή στα μέσα Μαΐου είχε γράψει τη λέξη «Femen» σε τοίχο ενός κοιμητηρίου στο Καϊρουάν (150 χλμ νότια της Τύνιδας) με στόχο να καταγγείλει τη συγκέντρωση ενός σαλαφιστικού κινήματος.

Η 18χρονη Αμίνα επέκρινε, επίσης, την αδιαφάνεια της χρηματοδότησης της Femen, της φεμινιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στην Ουκρανία και έχει πλέον την έδρα της στο Παρίσι, γνωστής για τις δράσεις που αναλαμβάνουν γυμνόστηθα τα μέλη της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και εναντίον των δικτατοριών.

«Δεν γνωρίζω τις πηγές χρηματοδότησης του κινήματος. Ρώτησα επανειλημμένα την Ίνα (Σεβτσένκο, επικεφαλής των Femen), αλλά δεν είχα σαφείς απαντήσεις. Δεν θέλω να είμαι σε ένα κίνημα, στο οποίο υπάρχει ύποπτο χρήμα. Κι αν είναι το Ισραήλ ο χρηματοδότης; Θέλω να ξέρω» εξήγησε η Αμίνα, η οποία δηλώνει πλέον «αναρχική».

Η Ίνα Σεβτσένκο αντέδρασε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter καταγγέλλοντας την Αμίνα για «προδοσία» των γυναικών που την υποστήριξαν.

«Η Αμίνα δεν πρόδωσε τη Femen, αλλά τις χιλιάδες γυναίκες που κινητοποιήθηκαν για την απελευθέρωσή της στη διάρκεια της εκστρατείας "Free Amina" (Ελευθερώστε την Αμίνα)» έγραψε εκφράζοντας επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι η απόφαση της νεαρής Τυνήσιας «είναι κάτι καλό για τους ισλαμιστές».

Η Femen είχε οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία υποστήριξης της Αμίνα και είχε πολλαπλασιάσει τις γυμνόστηθες δράσεις την άνοιξη και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τρεις Ευρωπαίες ακτιβίστριες είχαν περάσει ένα μήνα στη φυλακή στην Τύνιδα επειδή είχαν διαδηλώσει υπέρ της Αμίνα γυμνόστηθες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο.

Η Αμίνα Σμπούι, στη συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Τρίτη, ευχαριστεί πάντως τους υποστηρικτές της και ιδιαίτερα τις τρεις γυναίκες που φυλακίστηκαν στην Τυνησία.

«Υπάρχουν καλές δράσεις, αλλά όχι όλες. Θα έπρεπε να είχαν ζητήσει να ενημερωθούν από τους δικηγόρους μου πριν αναλάβουν ορισμένες δράσεις. Αυτό επιδείνωσε την υπόθεσή μου» δήλωσε η νεαρή γυναίκα, η οποία πρόκειται να δικαστεί για βεβήλωση νεκροταφείου.