Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της Μόσχας οι αναφορές για ασυνήθιστο αριθμό νεκρών περιστεριών καθώς και για εμφανώς άρρωστα πτηνά που κυκλοφορούν χωρίς να δίνουν σημασία σε αυτοκίνητα και περαστικούς, οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν «ζόμπι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestiya, η εισαγγελική αρχή αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος διέταξε τη διενέργεια έρευνας, εν μέσω φόβων ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η λεγόμενη «νόσος του Νιουκάστλ», η οποία εκδηλώνεται στα πτηνά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Internet δείχνουν περιστέρια που στρίβουν με αφύσικο τρόπο το λαιμό τους, περπατούν προς τα πίσω και κυκλικά ή στέκονται ακίνητα με το κεφάλι προς το έδαφος.

Ωστόσο, έπειτα από αναλύσεις σε νεκρά πτηνά, η κτηνιατρική επιτροπή της Μόσχας απέδωσε το φαινόμενο σε δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μέλος της επιτροπής, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και άρρωστων πτηνών ενδέχεται να οδήγησε σε έξαρση, όμως η «επιδημία» φαίνεται πως φθάνει στο τέλος της.

Αρκετά καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο, ο οποίος χαρακτήρισε τα περιστέρια «από τα πιο βρώμικα και χαζά πτηνά» για να προσθέσει ότι δεν ανησυχεί για τα ίδια ή για την πιθανότητα μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας από αυτά στον άνθρωπο.

Προειδοποίησε ωστόσο τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε το παιδί τους να μην έρθει σε επαφή με άρρωστο πτηνό. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι παιδικές χαρές. Και, εάν κάποιος βρει νεκρό πουλί στο μπαλκόνι του, πρέπει να καθαρίσει με απολυμαντικό», είπε ο Ονιστσένκο. «Την ώρα που το κάνει, θα πρέπει να φοράει λαστιχένια γάντια».

Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά έχουν απασχολήσει τη Μόσχα και στο παρελθόν. Το 2010, μαζικοί θάνατοι πτηνών είχαν αποδοθεί στην αιθαλομίχλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από