Αγνωστη παραμένει η αιτία του ατυχήματος στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που βύθισε στο σκοτάδι τη Σαντορίνη την εβδομάδα με τον περισσότερο κόσμο στο νησί.

«Ακόμη δεν ξέρουμε γιατί συνέβη το ατύχημα και το δεύτερο μπλακ άουτ» στη Σαντορίνη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μια ημέρα μετά από την επίσκεψή του στο νησί και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται απολύτως ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Σαντορίνη θα έχει και ως 90% εφεδρείες παραπάνω απ΄όσες χρειάζεται σε ώρες αιχμής.

Τόνισε ακόμα ότι «η ΔΕΗ πρέπει με έναν τρόπο να αντισταθμίσει τη ζημιά που προκλήθηκε».

Όπως είπε, μεταξύ των ιδεών που εκφράστηκαν στη σύσκεψη για αντιστάθμιση των ζημιών ήταν να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ την υπογειοποίηση των δικτύων ή ενός μέρους των δικτύων ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης, να διαφημίσει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς της το σαντορινιό κρασί ή να γίνει σπόνσορας για τα επόμενα χρόνια των διεθνών εκθέσεων που κάνει το νησί.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

Να γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής να υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχια ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

Η Δ.Ε.Η. δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.

Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της Δ.Ε.Η. στα νησιά και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.

Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, την Δ.Ε.Η. και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η Δ.Ε.Η.

Ετέθη το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τέλος, για το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, ο υπουργός Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.