Με την κατηγορία της συμμετοχής στην υπόθεση μεταφοράς όπλων από τη Χίο στα τουρκικά παράλια με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, συνελήφθη 21χρονος στρατιώτης ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο στρατιώτης φέρεται ότι είχε βοηθητικό ρόλο στην υπόθεση μεταφοράς του οπλισμού και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε εις βάρος του ο ανακριτής Χίου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Πρόκειται για τον γιο ενός εκ των συλληφθέντων, πρώην ιδιοκτήτη εστιατορίου, ο οποίος φέρεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του οπλισμού για λογαριασμό της τουρκικής ένοπλης οργάνωσης DHKP-C. Ο στρατιώτης φέρεται ότι ήταν αυτός που έφερε σε επαφή τον 22χρονο κυβερνήτη του πλωτού με τον πατέρα του και βασικό κατηγορούμενο για την οργάνωση της μεταφοράς.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 22χρονος κυβερνήτης, σπουδαστής στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων είχε γνωρίσει τον στρατιώτη πέρυσι το καλοκαίρι. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την κατάθεση, ο πατέρας του φίλου του τον ενημέρωσε ότι δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών και του πρότεινε να μετέχει αντί αμοιβής 500 ευρώ.

Η υπόθεση της πλωτής γιάφκας αποκαλύφθηκε στις 30 Ιουλίου, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν δύο Τούρκοι και δύο Ελληνες καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

Λίγο αργότερα συνελήφθησαν στη Χίο ο 50χρονος πρώην εστιάτορας και ακόμα ένας Τούρκος. Στο φουσκωτό βρέθηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες, αμυντικές χειροβομβίδες και δύο αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή.