Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Πρεμετή της Αλβανίας μεταξύ εκατοντάδων ορθόδοξων κατοίκων της πόλης και δυνάμεων της ιδιωτικής Αστυνομίας έξω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά τις συγκρούσεις άγνωστοι εκτόξευσαν πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις δύο νέες επιθέσεις. Τόνισε εξάλλου ότι τα νέα περιστατικά προκαλούν ερωτήματα «ως προς την ετοιμότητα και τη βούληση των αρμοδίων αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των διπλωματικών και προξενικών μας Αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν έντονα επεισόδια έξω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή όταν ιδιωτικοί αστυνομικοί με εντολή του δημάρχου της πόλης απομάκρυναν βίαια τους κληρικούς, σφράγισαν την εκκλησία, παρεμπόδισαν τους πιστούς να μπουν μέσα και αφαίρεσαν εικόνες και ιερά σκεύη. Εντονη ήταν και τότε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην κατάληψη του ναού ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος στο προχθεσινό κήρυγμά του έκανε λόγο για «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός».