Με… το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αιτία, όπως λένε, είναι η διαθεσιμότητα, οι μετατάξεις συναδέλφων τους στην Πρωτοβάθμια και οι αλλαγές στο λύκειο που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Ενδεικτικό της «γκρίνιας» των εκπαιδευτικών είναι πως 967 σχόλια από τα περίπου 2.500 που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στο λύκειο αφορούν τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα μαθημάτων και στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από καθηγητές.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΛΜΕ προκειμένου να οργανώσει τη μορφή των κινητοποιήσεων, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης. «Θα έχουμε επαφές με συνδικαλιστικούς φορείς, ενώσεις γονέων και άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για να συντονίσουμε τις διαμαρτυρίες μας. Η πρόθεσή μας είναι πάντως να πάμε σε μεγάλες κινητοποιήσεις».

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως προσθέτει, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ). Σε αυτές οι καθηγητές θα αποφασίσουν αν τελικώς θα υλοποιήσουν την απόφαση που είχαν πάρει στο συνέδριό τους τον περασμένο Ιούλιο για απεργία διαρκείας του κλάδου τον Σεπτέμβριο.

Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πάντως αρχίζουν από αυτή την εβδομάδα. Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις μετατάξεις των καθηγητών από αύριο έως και την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει καλέσει το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια. Είχε ανακοινώσει μάλιστα πως στην απόφαση του υπουργείου για τις μετατάξεις τίθενται απαράδεκτα χρονικά πλαίσια για τις αιτήσεις (14-23/8) και μένουν αναπάντητα πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως στόχος είναι η διαδικασία των μετατάξεων να ολοκληρωθεί εγκαίρως έτσι ώστε την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία όπου θα διδάξουν κατά τη νέα σχολική χρονιά.