Σκληρά πρόστιμα αλλά και λουκέτα στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους προβλέπει υπουργική απόφαση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οπως διαπιστώνεται από
τους ελέγχους, πλέον οι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι.
Τα πρόστιμα μάλιστα θα επιβάλλονται επί τόπου από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θα φθάνουν - από την 15η Σεπτεμβρίου οπότε θα αρχίσει η ισχύς τους - τα 10.550 ευρώ (το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού) για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Μέχρι σήμερα ο παραβάτης εργοδότης επιβαρυνόταν μόνο με 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Σε περίπτωση υποτροπής μάλιστα προβλέπεται το κλείσιμο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, «τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Με δυο λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Αλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Οποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων. Θα γίνουν έλεγχοι ακόμη και σε εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς αδήλωτους εργαζόμενους σε σπίτια δηλωμένα ως έδρες επιχειρήσεων.
Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει τα επίπεδα ρεκόρ του 40%. Ειδικότερα, από τους ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι ανασφάλιστοι έφταναν σε 38,4%. «Η αδήλωτη εργασία αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση», δήλωσε ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου. «Είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων». Πηγές του υπουργείου δήλωναν ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας ενδεχομένως να αποτελεί το κλειδί και για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος. Αλλωστε, έχει υπολογιστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει ετήσιες απώλειες εισφορών που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ.
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι δείχνουν ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται σε κάθε κατηγορία επιχειρήσεων, από τα συσκευαστήρια και τα ελαιοτριβεία έως τα εμπορικά καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τα ταξί.
Στους ελέγχους του πρώτου εξαμήνου 2013 στην Αττική εντοπίστηκε αδήλωτη εργασία ακόμα και σε θεατρικές επιχειρήσεις, όπου μάλιστα από τις 10 που ελέγχθηκαν οι 2 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή άγνωστες για το ΙΚΑ και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές «αδήλωτοι». Αξίζει να σημειωθεί ότι την καταστολή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είχαν ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Αρτεμις» οι υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας - ο τελευταίος προκειμένου να συμβάλει και η Οικονομική Αστυνομία στους ελέγχους.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Επιφυλακτικά δηλώνουν πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες Βρούτση. «Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί με ληγμένες ασπιρίνες να γιατρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο της αδήλωτης, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν με τις πολιτικές τους σε γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης», τονίζει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος για τα Εργασιακά, Δημ. Στρατούλης.
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει στις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «η ανάσχεση-περιορισμός της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ενός ενισχυμένου, ενεργού και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού».
Για τεράστια υποκρισία μιλά το ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις του υπουργού αποτελούν τεράστια υποκρισία και συνειδητή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ