Το αίμα εξακολουθεί να ρέει άφθονο στην Αίγυπτο και το Κάιρο μετατρέπεται σε πόλη-φάντασμα μετά τη δύση του Ηλίου. Και οι δύο πλευρές εμφανίζουν ελάχιστες ενδείξεις βούλησης για εκτόνωση σε αυτή την κρίση που ταλανίζει τη χώρα του Νείλου από τις αρχές Ιουλίου, οπότε ο Στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο στην αιγυπτιακή Ιστορία.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ελ Σίσι έκανε ένα μικρό άνοιγμα δηλώνοντας ότι υπάρχει χώρος για όλους. Η μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά την ανατροπή του Μόρσι, ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως είχε συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι, παρότι χθες το βράδυ ματαίωσαν δύο προγραμματισμένες πορείες. Μια συμβιβαστική πρόταση προήλθε από τον φιλελεύθερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζιαντ Μπαχάα ελ Ντιν, ο οποίος ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρξουν εγγυήσεις για την πολιτική συμμετοχή όλων των κομμάτων, αλλά και για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η πρόταση όμως έπεσε στο κενό. «Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με αυτούς που έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα και έστρεψαν τα όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του», δήλωσε ο προσωρινός Πρωθυπουργός Χαζέμ ελ Μπιμπλάουι.

Παρά την προσωρινή ανακωχή, η στάση των δύο στρατοπέδων προοιωνίζεται νέες εκατόμβες θυμάτων. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν στην Πλατεία Ραμπάα, έχουν χάσει τη ζωή τους 820 άτομα. Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες άφησαν την τελευταία τους πνοή 79 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 550. Ο χθεσινός απολογισμός έκανε λόγο για 36 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τα θύματα ήταν μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που εξεγέρθηκαν στις φυλακές όπου κρατούνταν. Αλλες πληροφορίες όμως θέλουν τους 38 να πεθαίνουν από ασφυξία στην κλούβα της Αστυνομίας, με την οποία μεταφέρονταν στις φυλακές. Το αποκορύφωμα της έντασης ήταν το Σάββατο οπότε καταγράφτηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του ανατραπέντος προέδρου.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ. Είχε προηγηθεί εκκαθαριστική επιχείρηση του Στρατού την ίδια ημέρα στο τέμενος Αλ Φατχ, όπου αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν βρει καταφύγιο περίπου 700 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έπειτα από ώρες σκληρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η «Παρασκευή της οργής», όπως την είχαν ονομάσει οι οπαδοί του Μόρσι, εξελίχθηκε σε «ματωμένη Παρασκευή» με τον τελικό απολογισμό να κάνει λόγο για 179 νεκρούς. Αλλά ούτε το τέμενος έγινε το φρούριο στο οποίο ήλπιζαν οι μουσουλμάνοι. Το πρωί του Σαββάτου η Αστυνομία ζήτησε από τους καταληψίες να εκκενώσουν το κτίριο. Την ίδια ώρα, οπαδοί του κοσμικού κράτους άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το τέμενος. «Εκεί μέσα υπάρχουν τρομοκράτες που πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών και χρησιμοποιούν μωρά για ανθρώπινες ασπίδες», έλεγε ένας από αυτούς εκφράζοντας την ευχή «να συλληφθούν όλοι». Στις 12 το μεσημέρι η Αστυνομία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται, ενώ στην Πλατεία Ραμσή ακούγονται πυροβολισμοί. Η επέμβαση θα γίνει λίγο αργότερα και θα συνοδευτεί από εκατοντάδες συλλήψεις.

Στη χθεσινή πρόσκληση των Αδελφών Μουσουλμάνων για νέες πορείες με προορισμό την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου και το Προεδρικό Μέγαρο, οι Αρχές απάντησαν με μια επιχείρηση-σκούπα, στόχος της οποίας ήταν η σύλληψη ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας. Η σύγκρουση στους δρόμους συνοδεύεται από πόλεμο ανακοινώσεων. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν τον ισχυρισμό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ελ Σίσι ότι χρησιμοποιούν βία, υποστηρίζοντας με τη σειρά τους ότι η ανατροπή του Μόρσι υπονομεύει τη δημοκρατία. «Ο αιγυπτιακός λαός κατάλαβε το κόλπο και το μέγεθος της συνωμοσίας εναντίον της ελευθερίας τους, της αξιοπρέπειάς τους και της κυριαρχίας τους», αναφέρει η Αδελφότητα στην ανακοίνωσή της για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο λαός συνεχίζει να εξεγείρεται σε όλη την επικράτεια εναντίον της αδικίας».

Ο γιος του καθοδηγητή

Ανάμεσα στα θύματα στην Πλατεία Ραμσή το Σάββατο ήταν ο Αμάρ Μπαντί, ένας από τους γιους του καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τις Αρχές για υποκίνηση σε βία και πρόκειται να δικαστεί στις 25 Αυγούστου