«Το λέω και το επαναλαμβάνω: οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν κάνει πολλά λάθη τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι απαράδεκτο». Καθηγητής ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Ταρίκ Ραμαντάν είναι ένας από τους πιο γνωστούς μουσουλμάνους διανοούμενους. Εχει όμως και άλλη μια ιδιότητα: είναι εγγονός του Χασάν αλ Μπάνα, του ανθρώπου που το 1928 ίδρυσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η επιρροή του στον ισλαμικό κόσμο θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Εχει κατηγορηθεί, ωστόσο, ότι οι θέσεις του είναι κοντά σε αυτές των ισλαμιστών. «Τίποτε δεν δικαιολογεί το πραξικόπημα και τις σφαγές, αλλά ούτε και την προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας. Ο ισχυρισμός ότι η πλειονότητα των Αιγυπτίων ζήτησε την ανατροπή του Μόρσι είναι απολύτως αναληθής. Οπως είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι στην καθιστική διαμαρτυρία συμμετείχαν μόνο μέλη της Αδελφότητας. Ηταν εκεί φιλελεύθεροι, οπαδοί του κοσμικού κράτους, χριστιανοί», δηλώνει στην «Ρεπούμπλικα».
Ο Ταρίκ Ραμαντάν σημειώνει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέδειξαν ότι στερούνταν πολιτικού οράματος. «Δεν ασχολήθηκαν με την ανεργία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, με τα πραγματικά προβλήματα... Από την άλλη πλευρά, το μόνο που ενδιαφέρει τους στρατηγούς είναι ο πλήρης έλεγχος του κράτους», δηλώνει. Είναι, λοιπόν, το τέλος της Αραβικής Ανοιξης; «Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στην Αραβική Ανοιξη. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από τους λεγόμενους φιλελεύθερους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και τώρα τάσσονται στο πλευρό του Στρατού. Η μοναδική διέξοδος είναι μια συμμαχία όλων των δυνάμεων εναντίον του Στρατού».
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ