Επειτα από έξι συνεχή εξάμηνα η ευρωζώνη κατάφερε επιτέλους να ξεφύγει από την ύφεση λόγω της βελτίωσης της οικονομίας σε Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurostat. Παρά την αισιοδοξία που δημιουργούν αυτά τα νέα, που ενισχύουν παράλληλα και την υποψηφιότητα της Ανγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες εκλογές, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση εξακολουθεί να παραμένει μακρύς αφού εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες προκλήσεις.

Πολλές από τις χώρες του ευρώ, ακόμη και όσες δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, εξακολουθούν να έχουν υπέρογκα χρέη και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα αυτά προκαλούν ισχυρές πιέσεις στις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ή να απειλείται να εκδηλωθεί σε πολλές περιπτώσεις πολιτική αστάθεια. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, όπου εξακολουθεί να υπάρχει φόβος για κυβερνητική κρίση λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εξέπληξε θετικά τους οικονομολόγους αφού το δεύτερο φετινό τρίμηνο αναπτύχθηκε πέρα από κάθε προσδοκία (1,1%).

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, πολλές χώρες –ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη όπως είναι για παράδειγμα η Ολλανδία –εξακολουθούν να βρίσκονται βυθισμένες σε ύφεση. Επίσης σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως είναι η Ιταλία καταγράφεται βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή.

Μετά τα αισιόδοξα λοιπόν στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση, δημιουργείται πλέον το ερώτημα κατά πόσον τα στοιχεία αυτά θα συνεχίσουν να είναι θετικά και τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η «El Pais». Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, «είναι αποτέλεσμα μιας προσωρινής κατάστασης». Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει αποκτήσει δυναμική, δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση των προβλέψεων που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες, ανέφερε σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες η Bank Of America, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα.