Η ετυμηγορία για την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη εξεδόθη από το Μέγαρο Μαξίμου με συνοπτικές διαδικασίες, εν μέσω οργής και κατάπληξης από την «γκάφα ολκής» –όπως χαρακτηριζόταν –που διέπραξε ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πληροφορία ότι ο κ. Σταυρίδης πέταξε για τις διακοπές του στην Κεφαλονιά με το λίαρ τζετ του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη την επομένη της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ σε κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο επιχειρηματίας, κεραυνοβόλησε το κυβερνητικό επιτελείο.

Για τον Πρωθυπουργό, ο άνθρωπος που είχε κληθεί την περασμένη άνοιξη να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποδείχθηκε μέσα σε μόλις πέντε μήνες «επικίνδυνα αφελής» και δεν υπήρχε εναλλακτική κίνηση, πλην της απομάκρυνσής του.

Την ίδια θέση εξέφρασαν, εξάλλου, όλοι όσοι εξέτασαν με τον κ. Σαμαρά το ζήτημα Σταυρίδη –από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλο, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έως τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ουδείς υπερασπίστηκε τον αποπεμφθέντα πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, έστω και αν δεν του προσάπτεται ευθέως επιλήψιμη σχέση με τον επιχειρηματία.

Η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Σταυρίδης δεν ακολούθησε τη ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρος, που πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Οπως τόνιζαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, το σφάλμα του δεν μπορούσε να διορθωθεί πολιτικά και επικοινωνιακά χωρίς την απομάκρυνσή του.

«Σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ να παραμείνει στη θέση του, ακόμη και αν δεν στοιχειοθετείται σχέση διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα (από το «Πρώτο Θέμα») για την πτήση του κ. Σταυρίδη, στο κυβερνητικό επιτελείο σήμανε συναγερμός. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Στουρνάρα, ενώ οι εξηγήσεις του κ. Σταυρίδη κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Η απόφαση για την αποπομπή είχε ληφθεί και χθες νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, για τον τρόπο απομάκρυνσης του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Με μια λακωνική ανακοίνωση του κ. Στουρνάρα γνωστοποιήθηκε ότι είχε ζητηθεί η παραίτησή του.

ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΑΓΗ. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι η νέα αλλαγή φρουράς στο ΤΑΙΠΕΔ –η τρίτη σε ένα χρόνο, καθώς είχε προηγηθεί η απομάκρυνση των Κώστα Μητρόπουλου και Τάκη Αθανασόπουλου –δημιουργεί μια προβληματική εικόνα για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τα ίδια στελέχη εξέφραζαν, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι η αντικατάσταση Σταυρίδη δεν θα φρενάρει το έργο του ΤΑΙΠΕΔ. Προεξοφλείται όμως ότι όσα διαδραματίζονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι προφανές πως την άμεση απομάκρυνση Σταυρίδη επέβαλε και η εκτίμηση ότι η πτήση με το λίαρ τζετ αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε σκόπιμο η κυβέρνηση να δράσει ακαριαία και, παράλληλα, η κίνησή της να καταγραφεί ως «επίδειξη πυγμής» με αποδέκτες το σύνολο των στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού.

Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΗ. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης προανήγγειλε χθες ότι η Κουμουνδούρου θα επενδύσει τις επόμενες ημέρες στην υπόθεση Σταυρίδη. «Δεν αρκεί να φύγει αμέσως ο κ. Σταυρίδης από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να φύγουν αυτοί που τον διόρισαν και ευνοούν προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις», ήταν το δικό του μήνυμα.