«Υπέροχο νησί, ακόμα και υπό το φως των κεριών»!.. Αυτό το σχόλιο μιας ξένης τουρίστριας σε ταξιδιωτικό φόρουμ, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι περισσότεροι επισκέπτες της Σαντορίνης το τετραήμερο μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση, που ταλαιπώρησε το νησί στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη, κάποιοι άλλοι επισκέπτες - λιγοστοί, σύμφωνα με τους ξενοδόχους - φοβούμενοι τα χειρότερα καθώς η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, άφησαν εσπευσμένα τη Σαντορίνη και αναχώρησαν για άλλους, πιο... φωτεινούς προορισμούς.
Πάντως, από την Παρασκευή το βράδυ που η ηλεκτροδότηση έχει επανέλθει πλήρως στο νησί, το οποίο αυτήν την περίοδο φιλοξενεί περίπου 100.000 επισκέπτες, η ζωή κυλάει και πάλι ομαλά.
«Το ρεύμα μπορεί να επανήλθε, αλλά οι επαγγελματίες της Σαντορίνης μετρούν τις πληγές τους και κυρίως την απώλεια σημαντικών εσόδων τριών ημερών. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα μόλις νύχτωνε έκλειναν», λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ξενοδοχείων - Τουριστικών Πρακτορείων και Τουριστικών Επαγγελμάτων Σαντορίνης, Δημήτρης Λιγνός. Οσον αφορά τους επισκέπτες, προσθέτει ο κ. Λιγνός, «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι η διαμονή τους στη Σαντορίνη πιο ανώδυνη, δεδομένου ότι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν υπήρχε νερό ούτε για μπάνιο». Πέραν των προβλημάτων από την αδυναμία φωτισμού, σε πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν γεωτρήσεις παρατηρήθηκε και έλλειψη νερού.
«Τους προμηθεύαμε με νερά, τους ενημερώναμε συνεχώς για τις εξελίξεις. Ημασταν κοντά τους», λέει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Βαγγέλης Φύτρος, συμπληρώνοντας ότι «ο περισσότερος κόσμος έδειξε μεγάλη κατανόηση και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκε να φύγει από το νησί».
Σημαντικό ρόλο γι' αυτό έπαιξε και το μήνυμα που είχε αναρτηθεί από το ξεκίνημα του μπλακάουτ στο TripAdvisor, το οποίο ενημέρωνε τους τουρίστες της Σαντορίνης: «Δυστυχώς, τις τελευταίες 24 ώρες η Σαντορίνη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Παρακαλούνται όλοι οι επισκέπτες να δείξουν κατανόηση, καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και ο δήμος κάνουν προσπάθειες να επιδιορθώσουν τη βλάβη το συντομότερο δυνατόν».
Ενας άλλος επισκέπτης με το χαρακτηριστικό WY01 που εγκατέλειψε τη Σαντορίνη τον Δεκαπενταύγουστο, λέει: «Μόλις φύγαμε σήμερα και υπήρχε ακόμα ένα πρόβλημα όταν φεύγαμε. Το ρεύμα έπεσε στις 10 π.μ. και επέστρεψε μερικές ώρες αργότερα. Αυτό γίνεται συνεχώς τρεις ημέρες. Είμαι εντελώς απογοητευμένος. Δεν υπάρχει αιρ κοντίσιον και νερό. Η πισίνα ήταν βρώμικη επειδή τα φίλτρα δεν μπορούσαν να καθαριστούν και οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν χωρίς να είναι σε θέση να κάνουν ντους». Στο σχόλιό του απάντησαν δεκάδες άλλοι περίπου ως εξής: «Με ρεύμα ή χωρίς αγαπώ τη Σαντορίνη» ή «περιμένω με ανυπομονησία να πιω ασύρτικο υπό το φως των κεριών».
Οπως λένε οι ξενοδόχοι αντιμετώπισαν «μεμονωμένες περιπτώσεις» τουριστών που ήθελαν να φύγουν από το νησί ή ζήτησαν για τη συνέχιση της διαμονής τους έκπτωση έως 50%. Στις απώλειες συγκαταλέγεται και η μη προσέγγιση στη Σαντορίνη δύο κρουαζιερόπλοιων, τα οποία αναγκάστηκαν να αλλάξουν ρότα καθώς λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής του ρεύματος δεν λειτουργούσε το τελεφερίκ.

Καμπάνια
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο νησί με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, αποφασίστηκε να αναληφθεί καμπάνια από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την τουριστική προβολή της Σαντορίνης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.