Στο φουλ βάζουν τις μηχανές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να μην παρεκκλίνουν από τον στόχο της έκδοσης έως την ερχόμενη Παρασκευή των κοινών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καταργούνται δομές και οργανικές θέσεις των υπουργείων. Με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση των πλεοναζόντων υπαλλήλων, οι οποίοι θα επιλεγούν στη βάση των κριτηρίων που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οσοι συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία από τα κριτήρια αυτά –μεταξύ των οποίων ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο, τα τυπικά προσόντα –θα πάρουν εισιτήριο για διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση των υπαλλήλων και η επιλογή των 12.500 προς διαθεσιμότητα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η τήρηση της προθεσμίας αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς τότε αναμένεται εκ νέου η τρόικα και θα πρέπει να δοθούν ονοματεπώνυμα για το σύνολο των 12.500 υπαλλήλων. Ηδη, το υπουργείο έχει εικόνα για 4.289 υπαλλήλους, που τέθηκαν με νόμο τον Ιούλιο σε διαθεσιμότητα –κυρίως σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί.

Με τον ίδιο νόμο ορίζεται πως στις 23 Σεπτεμβρίου θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, για τους οποίους υπάρχουν επίσης πλήρη στοιχεία. Οι υπόλοιποι διαθέσιμοι θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των δομών στα υπουργεία μέσω κατάργησης ολόκληρων τμημάτων και υπηρεσιών ή συγκεκριμένων θέσεων που δεν χρειάζονται.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι των φακέλων για όσους υπαλλήλους τίθενται σε διαθεσιμότητα.