H γερμανίδα καγκελάριος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος μεγάλος συνασπισμός -Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών- στο Βερολίνο μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, ένα ενδεχόμενο το οποίο «κανείς δεν επιδιώκει» μεν αλλά μπορεί να ανακύψει αναγκαστικά.

Η έκβαση των εκλογών για το γερμανικό Κοινοβούλιο θα κριθεί, αρχικά, από την τύχη που θα έχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι της Μέρκελ, και αν καταφέρουν να περάσουν το όριο εισόδου, όπως όμως και από την στάση των Πράσινων.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται το Σάββατο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Μέρκελ επαναλαμβάνει την προτίμησή της να σχηματίσει για δεύτερη φορά κυβέρνηση με το FDP. Χαρακτήρισε αδιαμφισβήτο ότι «θα ήταν καλύτερο για τον κόσμο στη Γερμανία να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων», σημειώνοντας πως κανείς δεν επιδιώκει μεγάλο συνασπισμό.

Θα ήταν ωστόσο «εντελώς αναξιόπιστο» να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, υπογράμμισε. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως γίνεται συνήθως, θα κριθεί «πολύ οριακά», όπως είπε.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, έχει ταχθεί εναντίον του μεγάλου συνασπισμού και διακηρυγμένος στόχος του (αλλά αρκετά δύσκολα επιτεύξιμος, βάσει των δημοσκοπήσεων) είναι να καταφέρει να κυβερνήσει συνασπιζόμενος με τους Πράσινους.

Όσον αφορά τις υποθέσεις πως η Μέρκελ θα αφήσει στη μέση την ενδεχόμενη τρίτη θητεία της και θα αποχωρήσει πρόωρα από την καγκελαρία, η ίδια το απέκλεισε, υπογραμμίζοντας πως θέτει υποψηφιότητα «για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο».