Το «Forbes» την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο και το Bloomberg ως την πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία, με περιουσία 5,5 δισ. δολ. Ιδρυσε μαζί με τον τότε σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγκα την εταιρεία Inditex, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η αλυσίδα καταστημάτων Zara. Η 69χρονη Ροσαλία Μέρα απεβίωσε προχθές, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία Inditex, η οποία με τη συνδρομή της Μέρα είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ειδών ένδυσης στον κόσμο. Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ανέφερε ότι έκανε διακοπές στο νησί Μενόρκα μαζί με την κόρη της Σάντρα και ότι ο θάνατός της οφείλεται σε εγκεφαλική αιμορραγία.

Η Μέρα ίδρυσε την Inditex μαζί με τον Ορτέγκα, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην παραγωγή ενδυμάτων το 1963, προτού το ζευγάρι ανοίξει το πρώτο του κατάστημα Zara, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η αλυσίδα ξεκίνησε από την παραγωγή και την πώληση γυναικείων μπουρνουζιών και στη συνέχεια επεκτάθηκε δημιουργώντας νέες μάρκες, όπως η Massimo Dutti και η Bershka. Σήμερα έχει περισσότερα από 6.000 καταστήματα σε 86 διαφορετικές αγορές και οι πωλήσεις το 2012 ανήλθαν σε 21 εκατ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ.

Μετά την αρχική δημόσια προσφορά της Inditex, το 2001, η Μέρα και η κόρη της Σάντρα έγιναν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας μέσω του οικογενειακού επενδυτικού οχήματος Rosp Corunna. Σύμφωνα με τις Αρχές του ισπανικού χρηματιστηρίου κατέχει σήμερα σχεδόν το 7% της Inditex.

Η Μέρα γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1944 στη Λα Κορούνα. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί ως πωλήτρια σε κατάστημα με ρούχα. Παντρεύτηκε τον Ορτέγκα το 1966. Το 1975 άνοιξαν μαζί το πρώτο κατάστημα Zara στην Λα Κορούνα και 10 χρόνια μετά ιδρύθηκε η Inditex. Το ζευγάρι χώρισε το 1986 και εκείνη ασχολήθηκε περισσότερο με την οικογένειά της και με φιλανθρωπίες. Διαζύγιο πήραν επίσημα το 1997. Με τον Ορτέγκα έκανε δύο παιδιά, τη Σάντρα και τον Μάρκος.