Επεισόδια μικρής έκτασης ξέσπασαν την Παρασκευή στη Σόφια όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που λάμβανε χώρα η έκτακτη συνεδρίαση για το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το προεδρικό βέτο τελικώς απερρίφθη με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού και του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα».

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί έξω από τη Βουλή για να αποτρέψουν τόσο την πρόσβαση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Βουλή, όσο και τη «συνάντησή» τους με αντι- διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν επίσης στο κέντρο της Σόφιας από πολλές πόλεις για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο κυβερνητικό έργο και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Η Βουλή απέρριψε με 130 ψήφους υπέρ, 93 κατά και καμία αποχή, το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο νόμο συμπλήρωσης και τροποποίησης του προϋπολογισμού τού 2013, ερχόμενος αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, αλλά και από το κόμμα «Ατάκα». Κατά της αναθεώρησης ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB, οι οποίοι και είχαν ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που πέρασε οριστικά από τη Βουλή την 1η Αυγούστου, προβλέπει την αύξηση του ελλείμματος κατά 500 εκατομμύρια λέβα σε 1,7 δισ. λέβα ή 2% του ΑΕΠ. Περίπου 200 εκατ. λέβα αφορούν την κάλυψη έκτακτων δαπανών.

Έξι ημέρες έπειτα από την έγκριση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ο βούλγαρος Πρόεδρος άσκησε βέτο σε ορισμένες τροποποιήσεις, ζητώντας μια περισσότερο φιλόδοξη πολιτική εσόδων και μεγαλύτερη διαφάνεια στις δαπάνες.

Νωρίτερα, πριν από την τελική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, προκειμένου όπως είπε να επιτραπεί στην κυβέρνηση η συνέχιση της πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού), Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε, μεταξύ άλλων, «το προεδρικό βέτο ήταν μια προσπάθεια να αποτραπεί η αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού».

Ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι έναν χρόνο μετά, όλοι θα πληρώνουν το «τίμημα» της αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από