Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας στο σύνολο της κοινωνίας. Η γενιά με τα γκρίζα μαλλιά αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τις εταιρείες αυτοκινήτων, καθώς διαθέτει συνήθως οικονομική άνεση, ενώ αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της ταξιδεύοντας –μεταξύ άλλων –και με αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πελάτες στην προσοδοφόρα κατηγορία των πολυτελών καμπριολέ και κουπέ είναι άτομα άνω των 55 ετών.

Γι’ αυτό και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν τα μοντέλα τους με κριτήριο τη φιλικότητα προς τους ώριμους πελάτες τους. Ανάμεσα στις προτεραιότητές τους ξεχωρίζουν η καλή ορατότητα, η ευκολία επιβίβασης και αποβίβασης, η λειτουργικότητα και η πρακτικότητα του πορτμπαγκάζ, η χρηστικότητα των διαφόρων συστημάτων, οι διευκολύνσεις κατά τη νυχτερινή οδήγηση, η άνεση στον δρόμο και τα επίπεδα εξοπλισμού ασφάλειας και άνεσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν ειδικές φόρμες προσομοίωσης με την τρίτη ηλικία, τις οποίες φορούν οι –συνήθως νέοι –δοκιμαστές των εταιρειών. Χάρη σε αυτές κατανοούν ευκολότερα τα προβλήματα των ανθρώπων άνω των 65 ετών, όπως π.χ. να στρίψουν το κεφάλι, να πάρουν θέση σε ένα χαμηλό κάθισμα ή να οδηγήσουν μέσα στο σκοτάδι.

Οι συγκεκριμένες φόρμες εφοδιάζονται μεταξύ άλλων με βαρίδια στις κλειδώσεις, με ζώνες που σφίγγουν τη μέση, με περιλαίμια γύρω από τον αυχένα, με μανσέτες που δυσχεραίνουν τις κινήσεις στις αρθρώσεις κ.λπ. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μέχρι και ειδικά γυαλιά με θαμπούς φακούς, που προσομοιώνουν τα μάτια με μειωμένη οξύτητα όρασης ή με προβλήματα όπως ο καταρράκτης.

Η πρώτη εταιρεία που εξέλιξε μία «φόρμα τρίτης ηλικίας» ήταν η Ford, ενώ πρόσφατα τη μιμήθηκε και η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC. Η τελευταία αξιολόγησε μάλιστα πριν από λίγο καιρό τη φιλικότητα 13 μοντέλων προς τους επιβάτες τρίτης ηλικίας, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη φόρμα και κατέληξε στην εξής κατάταξη:

1. VW Sharan

2. BMW 3 GT

3. VW Golf Plus

4. VW Passat

5. VW Golf

6. Renault Scenic

7. Opel Mokka

8. Kia Carens

9. Volvo V40

10. Renault Megane

11. Peugeot 2008

12. Renault Capture

13. Skoda Fabia