Πόρτα εξόδου από το Δημόσιο περιμένει όσους δημοσίους υπαλλήλους βρεθούν να έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά. Σαφάρι για τον εντοπισμό των υπαλλήλων αυτών αρχίζει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με προτεραιότητα τον έλεγχο όσων υπαχθούν σε διαθεσιμότητα.

Στο στόχαστρο, όπως επανέλαβε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα μπουν σε πρώτη φάση πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι για τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών, των πιστοποιητικών εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, καθώς και άλλων τίτλων όπως για παράδειγμα παρακολούθησης σεμιναρίων. Πρόκειται για πιστοποιητικά, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία διορισμού υπαλλήλων και δίνουν μόρια. Ετσι, σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποίησε πλαστά χαρτιά ενδέχεται να συγκέντρωσε περισσότερα μόρια και τελικά να πήρε τη θέση από άλλον.

«Ο έλεγχος όλων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου (μιλώντας στον ΑΝΤ1) και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φυσικά όσοι βρεθούν με πλαστά – ψεύτικα πιστοποιητικά πρόσληψης θα απολυθούν από το Δημόσιο».

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ. Σύμφωνα με την υφυπουργό, η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα από τους διαθέσιμους υπαλλήλους, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης όλων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων θα γίνουν παράλληλα από τις αρμόδιες διευθύνσεις φύλλο και φτερό όλοι οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι.

Τα συνηθέστερα κόλπα που έχουν καταγραφεί είναι η παρουσίαση απλών βεβαιώσεων παρακολούθησης προγραμμάτων ξένων γλωσσών ως επίσημα πιστοποιητικά αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, η παραποίηση του βαθμού στους τίτλους σπουδών, ώστε να εμφανίζεται υψηλότερος από τον πραγματικό, ακόμη και η χρήση αδειών οδήγησης που ουδέποτε χορηγήθηκαν. Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τις δεξαμενές που θα καλύψουν τις 4.000 απολύσεις εντός του έτους και άλλες 11.000 απομακρύνσεις μέσα στο 2014. Ηδη, για φέτος οι 2.000 από τις 4.000 απολύσεις προέρχονται από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να εντοπιστούν εκτός από εκείνους που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά και όσοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες των επίορκων, των κοπανατζήδων και αυτών με συχνές αναρρωτικές άδειες. Για τον λόγο αυτό εξάλλου το τελευταίο διάστημα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, έχουν ήδη επισπευσθεί οι διαδικασίες εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα ενός έτους –από τον Ιούλιο 2012 έως τον Ιούλιο 2013 –να έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο πάνω από 1.200 υπάλληλοι.