Δίπλα στην πληθώρα των «γιατί;», η θανατηφόρα βουτιά του 19χρονου Θανάση Καναούτη από το τρόλεϊ της γραμμής Ζάππειο – Αγιος Ιερόθεος Περιστερίου, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, αποτέλεσε αφορμή για έναν νέο διαδικτυακό πόλεμο με πολιτικό περίβλημα. Για αφορισμούς και επεισόδια μικρής έκτασης που έφτασαν έως τη Θεσσαλονίκη και οδήγησαν σε συλλήψεις. Και για μια αντιπαράθεση στις παρέες του Δεκαπενταύγουστου –που ταλαντεύτηκαν ανάμεσα στην ατομική ευθύνη κάθε πολίτη και στην κρίση, το Μνημόνιο και τη σχέση ελεγκτή και ελεγχομένου…

Ο θάνατος ενός παιδιού για ένα εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αρκούσε για να συγκλονίσει, χρονιάρες μέρες, την ελληνική κοινωνία –τουλάχιστον μεγάλο τμήμα της. Ανεξάρτητα από τα επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης. Και αποτέλεσε πρώτης τάξης είδηση για πολιτική εκμετάλλευση, έστω και αν τα κόμματα απέφυγαν μια σύγκρουση μέσα από επίσημες ανακοινώσεις. Η μάχη, αυτή τη φορά, δόθηκε μέσα από το facebook και το twitter αλλά και με τα σχόλια σε ενημερωτικά σάιτ και μπλογκ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε πρώτος να επενδύσει στο βαρύ κλίμα και να πολιτικοποιήσει το τραγικό συμβάν: «Το σοκ από τον θάνατο του 19χρονου ας αφυπνίσει. Αντί για κυνικές «εξηγήσεις», δωρεάν κάρτα μετακίνησης στα ΜΜΜ για όλους τους ανέργους. Τώρα!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, συνδέοντας χωρίς καμία επιφύλαξη τον θάνατο του 19χρονου με την ανεργία και, εμμέσως πλην σαφώς, με τα μνημονιακά αδιέξοδα.

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος Θανάσης Καναούτης, μαθητής τεχνικού λυκείου, δεν ήταν παιδί άνεργων γονέων. Αλλά τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άναβαν ήδη φωτιές…

Από ιστοσελίδες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή ευνοούν ένα ευρύτερο αριστερό μέτωπο αναπαράχθηκε γρήγορα και η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προ τριμήνου στη Βουλή, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε το φαινόμενο των τζαμπατζήδων».

Λίγες ώρες μετά, τον δρόμο του διαδικτυακού αφορισμού έπαιρνε και η συγγραφέας Λένα Διβάνη, που –επίσης μέσω twitter –αποτόλμησε να συμπεράνει ότι «οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό».

Το κλίμα διαδικτυακού διχασμού επέτεινε οι παρεμβάσεις του Πέτρου Τατσόπουλου και του Χρήστου Χωμενίδη, οι οποίοι –και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης –έσπευσαν να στηρίξουν τη συγγραφέα. «Η Λένα Διβάνη χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη τη λάθος στιγμή. Οι αγαπημένοι μας συμπολίτες, που δεν κάνουν ποτέ λάθος, άτεγκτοι και αψεγάδιαστοι, έσπευσαν να τη λιντσάρουν… Ελλάδα 2013. Το πανηγύρι της μοχθηρίας», έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Χρήστος Χωμενίδης έκανε λόγο για «ανθρωποφαγικό λιντσάρισμα».

Η Λένα Διβάνη είχε επανέλθει με το εξής σχόλιο: «Είναι απίστευτο ότι μια φράση που στην ουσία έλεγε ότι το τραγικό αυτό ατύχημα δεν σημαίνει ότι το επάγγελμα του ελεγκτή (που υπάρχει σε όλο τον κόσμο χωρίς εξαίρεση) είναι ρουφιανιά, κατέληξε σ’ αυτό το παραλήρημα μίσους. Λυπάμαι πολύ».

Αμηχανία. Με σχετική αμηχανία, πάντως, αντιμετώπισε ο κυβερνητικός συνασπισμός τόσο το τραγικό συμβάν όσο και τις αντιδράσεις που καταγράφτηκαν. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι είναι «απαράδεκτο» να επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση του επεισοδίου στο Περιστέρι και στήριζαν το έργο των ελεγκτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν πως πρέπει «να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση στην υπόθεση». Αμφότεροι αναγνώριζαν ότι ο τραγικός θάνατος του 19χρονου είναι από εκείνα τα γεγονότα που «σωρεύουν κρίσιμη ύλη σε μια πιεσμένη κοινωνία».