Αρωμα τρομοκρατίας αναδίδει η ένοπλη ληστεία με λεία που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Μια φράση κλειδί –συγκεκριμένα, «μη φοβάστε, δεν τα παίρνουμε από τους πολίτες αλλά από τις τράπεζες», είπαν οι δράστες προς τους πελάτες –καθώς και άλλα στοιχεία οδηγούν την Αστυνομία σε εκτιμήσεις για την ταυτότητα και τον χώρο προέλευσης των ένοπλων ληστών. Η οργάνωση, η μεθοδικότητα, ο τρόπος δράσης οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην εκτίμηση ότι οι δράστες δεν είναι κοινοί ληστές, αλλά πιθανότατα προέρχονται από τον χώρο της νέας γενιάς τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ληστεία στην οποία μετείχαν πέντε δράστες –τέσσερις που εισέβαλαν στο υποκατάστημα και ένας τσιλιαδόρος –έχει πολλές ομοιότητες ως προς τον στόχο και τη μέθοδο με ένοπλες ληστείες που πραγματοποίησαν στο παρελθόν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ειδικότερα, έχει πολλά κοινά σημεία με την αιματηρή ένοπλη ληστεία στις 10 Αυγούστου 2012 –πάλι παραμονές Δεκαπενταύγουστου –στην Πάρο με τραγική κατάληξη τη δολοφονία ενός οδηγού ταξί.

Και τότε τρεις από τους δράστες μεταμφιεσμένοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα τράπεζας, ενώ ο τέταρτος συνεργός τους ήταν τσιλιαδόρος. Με παρόμοιο τρόπο έγιναν και οι επιθέσεις που αποδόθηκαν σε βραχίονα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στο Βελβενδό και στον Φιλώτα Φλωρίνης.

Σε όλες αυτές τις οργανωμένες ληστείες δεν θεωρείται τυχαίο ότι το ποσό που αφαιρέθηκε είναι μεγάλο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατέληξε στο ταμείο για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς, και αυτή η ένοπλη ληστεία δεν αποκλείεται να έγινε για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης στο πλαίσιο του σχεδίου «Φοίνικας» για την αναβίωση του «αντάρτικου πόλης».

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης της ένοπλης επίθεσης στην τράπεζα στο Βελεστίνο έγινε στην Αθήνα όπως αποκαλύπτει η κλοπή του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, η οποία έγινε πριν από δύο μήνες στα Πατήσια. Οι δράστες της ληστείας ηλικίας από 22 έως 30 χρόνων είναι Ελληνες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες ανάλογες οργανωμένες ληστείες που να στοιχειοθετούν την δράση πολυμελούς συμμορίας.

Η ένοπλη ληστεία έγινε προχθές το μεσημέρι. Τέσσερις ένοπλοι κρατώντας πιστόλια, φορώντας περούκες και γυαλιά εισέβαλαν στο υποκατάστημα. Ο πέμπτος συνεργός περίμενε έξω από την τράπεζα εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου. Δύο από τους ενόπλους πλησίασαν στο ταμείο και από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο άρπαξαν τα χρήματα. Μετά τη ληστεία διέφυγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια πυρπόλησαν σε κοντινή απόσταση προκειμένου να εξαφανίσουν αξιοποιήσιμα ίχνη.