Πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών αντικαθιστούν τη ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ύλες. Οπως με την ασπαρτάμη ή με τη στέβια. Το δεύτερο γλυκαντικό τελευταίως χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές εταιρείες που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τη ζάχαρη, άρα και τις θερμίδες, από τα προϊόντα τους, αλλά να μην στερήσουν τους καταναλωτές από τη γλυκιά γεύση.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε στην Αργεντινή η Coca-Cola Life, που εκτός από ζάχαρη περιέχει και στέβια. Η εταιρεία τονίζει ότι το εν λόγω αναψυκτικό αποτελεί μία πρόταση με λίγες θερμίδες και λαχταριστή γεύση.

Στέβια χρησιμοποιεί και το παγωμένο τσάι Nestea που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Oπως αναφέρει η Coca-Cola 3E που το έχει λανσάρει, ένα ποσοστό ζάχαρης έχει αντικατασταθεί από το γλυκαντικό φυσικής προέλευσης στέβια. Eτσι, λέει, το τσάι έχει 30% λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες.

Στέβια αντί για ζάχαρη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και άλλες βιομηχανίες ποτών στην Ελλάδα, όπως η ΕΨΑ, ή η Ενωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ) από την Ορεστιάδα.

Αλλο παράδειγμα προϊόντος που έχει στέβια στα συστατικά του είναι η κέτσαπ Helmann’s. Χάρη στη στέβια έχει 40% λιγότερα σάκχαρα. Μάλιστα στο site του προϊόντος αναφέρεται ότι «η Helmann’s φέρνει μια νέα πρόταση-λύση στους πιο ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, όπως οι νέες μαμάδες που ναι μεν αγαπούν τη γεύση της κέτσαπ, αλλά λόγω της ζάχαρης διστάζουν να την προσφέρουν στα παιδιά τους».

Πιο γλυκιά χωρίς θερμίδες. Η στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να προσδίδουν θερμίδες. Το βότανο αυτό καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιαμερικανούς ως παραδοσιακό γλυκαντικό για το τσάι και άλλα αφεψήματα.